АББ назначава Петер Восер за временен изпълнителен директор, Улрих Шписхофер се оттегля

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
665
article picture alt description

Бордът на директорите на АББ и нейният изпълнителен директор Улрих Шписхофер са постигнали взаимно съгласие той да се оттегли от своята роля, на която е от 2013 г. Председателят на Борда Петер Восер (61 г.) става временен изпълнителен директор в допълнение към настоящата си роля, което влиза в сила незабавно. Започнато е официално търсене на нов изпълнителен директор.

Петер Восер: “От името на Борда на директорите и служителите на АББ, бих искал лично да благодаря на Улрих за неговата всеотдайност и посветеност на клиентите и служителите на АББ не само като изпълнителен директор, но и в другите му ръководни роли в АББ от 2005 година насам. Под негово ръководство АББ бе трансформирана в глобален технологичен лидер с фокус върху дигиталните отрасли. Той препозиционира стратегически компанията и изгради стабилни темпове на растеж във всички бизнес направления. Желаем му всичко най-хубаво във всичките му бъдещи начинания.”

Восер добави: “Ние ще продължим да се фокусираме върху изпълнението на стратегията на АББ и реализирането на стойност за всички заинтересовани страни. За да постигнем ключовите си финансови цели, ние ще продължим с продажбата на бизнес направление “Енергийни мрежи” на АББ по план, ще опростим организационната структура на групата и ще реализираме икономии на разходи. И накрая, нашите четири нови водещи бизнес направления ще бъдат изцяло посветени на посрещането на нуждите на нашите клиенти от дигитализация, електрификация, автоматизация и роботика.”

Улрих Шписхофер: “След 14 години пълна всеотдайност и посветеност на всички наши служители и клиенти, днес предавам в ръцете на Петер един елегантен, подреден кораб, поел по ясен курс и набиращ скорост. Бих искал сърдечно да благодаря на всички наши колеги в цял свят, на клиенти и партньори, както и на Борда на директорите, за възможността да служа на тази изключителна компания в продължение на почти десетилетие и половина, на различни позиции в Изпълнителния комитет и като главен изпълнителен директор. Сега ще си дам известно време за почивка, преди да взема решение относно следващата глава от професионалния си живот. От все сърце желая на глобалния екип на АББ всичко най-хубаво за в бъдеще.”

Щвейцарският гражданин Петер Восер е Председател на АББ от месец април 2015 г. Преди това той е изпълнителен директор на Royal Dutch Shell от 2009 до 2013 г., и главен финансов директор между 2004 и 2009 г. Между 2002 г. и октомври 2004 г. той е главен финансов директор на АББ и ключов лидер зад успешната трансформация на компанията. Восер разполага и с богат опит на позиции в борда на директорите на водещи компании като Roche, IBM, Catalyst, Temasek Holdings и PSA International в Сингапур.

АББ ще проведе своето Годишно общо събрание на 2 май 2019 г. в Цюрих, както е планирано.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер с всеобхватен портфейл от продукти за дигиталните отрасли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща