АББ зарежда първия в света 12-метров изцяло електрически автономен автобус

Представяне на иновативен проект за електрически автобус в Сингапур

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
767
article picture alt description

Първият в света 12-метров изцяло електрически автономен автобус бе представен днес в Технологичния университет Нанянг (NTU) в Сингапур, където две от зарядните устройства на АББ за тежки превозни средства (HVC) бяха предоставени, за да превърнат тази визия в реалност.

Проектът е част от продължително сътрудничество между NTU, Орган “Сухопътен транспорт” и автобуси Volvo за разработване на автономни автобусни технологии. Този етап, който включва изпитвания на автобуси със самостоятелно управление, демонстрира способността да се предоставят услуги по фиксиран маршрут и график, подобно на съществуващите услуги за обществен автобусен транспорт в Сингапур. АББ е ключов специализиран партньор в проекта, подпомагайки Сингапур да направи поредната голяма стъпка към устойчивата мобилност.

Бързата зарядна система HVC 300P на АББ доставя 300kW захранване на постоянен ток и може да презареди една батерия за три до шест минути. Базирана е на OppCharge, отворен интерфейс за зареждане на електрически автобуси с постоянен ток, който вече се използва в Сингапур и в Азиатско-тихоокеанския регион. С помощта на пантограф, монтиран върху зарядната инфраструктура за зареждане в крайна точка - на автобусна спирка или депо, тя позволява автобусите да бъдат зареждани в края на линията, без да оказва влияние върху нормалната работа по маршрута.

Тарак Мехта, президент на дивизия “Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане”, сподели: “АББ е в челните редици на разработването на интелигентни и устойчиви транспортни решения. Ние първи инициирахме създаването на гъвкави и висококачествени електрически зарядни системи, които позволяват разработването на по-чисти, по-ефективни и по-рентабилни решения. 

“Щастливи сме да бъдем част от този забележителен проект в Сингапур и се надяваме, че това ще отбележи положителна стъпка към още по-голямо електрифициране на решенията за обществен транспорт в региона, където емисиите от пътния трафик са идентифицирани като основен проблем в бързо развиващите се градове.”

Един от автономните електрически автобуси ще се използва в Центъра за върхови постижения за изпитване и изследване на автономни превозни средства (CETRAN) - новият високо усъвършенстван изследователски център на Сингапур в кампуса на NTU - където изследователите ще тестват нови функции и ще разучават как автобусът си взаимодейства с останалите участници на пътя. Вторият автобус ще бъде използван за изпитвания в автобусно депо, в партньорство със SMRT.

АББ: новаторство в захранването за електрическата мобилност

Нововъведенията са дълбоко вградени в ДНК-то на АББ - с научно-изследователска култура, която непрекъснато развива революционни технологии. Това е особено видно в сферата на електрическата мобилност. АББ е един от основателите и на двата стандарта за зареждане CHAdeMO и CCS, въвежда официално първото бързо зарядно устройство на постоянен ток през 2010 г., първите общонационални зарядни мрежи на постоянен ток през 2012 г. и първите зарядни мрежи за електрически автобуси в Европа през 2016 г. Днес АББ е световният лидер в областта на инфраструктурата за електрически превозни средства.

АББ предлага пълна гама зарядни решения за електрически автомобили, електрически и хибридни автобуси, както и за електрификация на кораби и железници. АББ навлиза на пазара на зареждането на електромобили още през 2010 г., като днес разполага с все по-нарастваща глобална база инсталирани мощности от 10 500 бързи зарядни устройства на постоянен ток, монтирани в 73 държави - повече бързи зарядни устройства от всеки друг производител. Инсталираната база мощности на АББ включва нейните високомощни зарядни станции Terra HP, способни да заредят 200км пробег в едно електрическо превозно средство само за 8 минути.

Списание Fortune наскоро класира АББ на 8 място в своя списък от компании, които “променят света”, заради постиженията на компанията в електрическата мобилност и зареждането на електрически превозни средства. В ролята си на главен спонсор на шампионата ABB FIA Formula E и като официален партньор по осигуряване на оборудване за зареждане на новите серии състезания Jaguar I-PACE eTROPHY, АББ разширява своя ангажимент да подкрепя и разгръща бъдещето на интелигентния и устойчив транспорт.




АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижване, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща