АББ задвижва първата електрическа маршрутка на Световния икономически форум 2019 в Давос

Климат / Технологии
Галина Александрова
1252
article picture alt description

Отново е това време на годината. Лидери и мислители от всички сектори на обществеността пропътуват разстоянието нагоре в планината до град Давос в Швейцария, за годишното събрание на Световния икономически форум (WEF/СИФ), което се провежда от 22-ри до 25-ти януари.

Тази година има нещо различно. Делегатите имат възможността да изпитат предимствата на електрическия транспорт от първа ръка с устойчива трансферна услуга, осигурена от АББ. Това е първият трансфер с електрическа маршрутка от летище Цюрих до Давос, или близо 2 часа път с кола през швейцарските Алпи. Трансферната маршрутка ще се движи и в Давос.

Един от петте работни принципа на тазгодишното събрание на СИФ е, че световният растеж трябва да бъде приобщаващ и устойчив. Електрическата мобилност отговаря и на двете от тези изисквания, а АББ вдъхва живот на тази визия за делегатите на СИФ, добавяйки нова глава в своята над 130-годишна история на иновативен технологичен лидер. АББ разгръща нови дигитални технологии в целия транспортен сектор, за да превърне електрическата мобилност в реалност на пътя, по релсите и по вода.

50 автомобила Audi e-tron, първото изцяло електрическо превозно средство на германския автомобилен производител, ще бъдат захранвани от 15 високомощни зарядни устройства и 16 бързи зарядни устройства на постоянен ток (DC) от АББ – глобален лидер в зарядната инфраструктура за електрически превозни средства. Управлявани чрез IONITY, съвместно предприятие на водещи производители на оригинално оборудване, което изгражда мрежа от сервизни станции за електромобили в цяла Европа, зарядните устройства ще бъдат разположени както в Давос, Кемптал, така и на магистралната спирка Heidiland. Те ще презареждат превозните средства по пътя между Давос и летището. Осем бързи зарядни станции на АББ бяха монтирани в Давос в началото на миналогодишния Световен икономически форум.

Инициативата е в унисон с главната тема на тазгодишното събрание на форума, която се фокусира върху концепцията на Глобализация 4.0 – нова итерация на глобалното сътрудничество и търговия, която все повече ще се съсредоточава върху „споделянето и грижата“, отколкото само и единствено върху производството и потреблението. Електрическата маршрутка демонстрира какво влияние може да окаже електрическата мобилност върху транспортните системи за в бъдеще и как да направим градовете чисти и интелигентни.

Днес АББ разполага с бързо разрастваща се глобална база инсталирани мощности от приблизително 8 500 DC зарядни устройства, в това число 1 200 DC високомощшни зарядни устройства с мощност до 350 kW, продадени в 70 държави – повече зарядни устройства от всеки друг производител. Зарядната станция Terra HP на АББ осигурява до 200 километра пробег на едно електрическо превозно средство само за 8 минути и е идеално подходяща за използване по магистрални спирки за почивка и бензиностанции.

Лидерството на АББ в електрическата мобилност се демонстрира и от нейното партньорство с Формула Е – първите серии моторни спортове с изцяло електрически превозни средства на Международната автомобилна асоциация (FIA). Серията автомобилни състезания от шампионата ABB FIA Formula E предоставя платформа за изпитване на технологиите за електрификация и дигитализация на електрическата мобилност в напрегнатите условия на автомобилните състезания. Заедно, АББ и Формула Е са идеално позиционирани да тласкат границите на електрическата мобилност отвъд възможното. Състезателният автомобил на АББ Gen-2 ще бъде изложен на показ в Давос по време на събранието на СИФ.

В допълнение към зарядните технологии за електрически автомобили, продуктовото портфолио на АББ включва също и зареждане на автобуси и камиони, както и решения за електрификация на кораби, железници и кабинкови лифтове. Списание Fortune наскоро класира АББ на 8-мо място в своя списък от компании, които „променят света“, заради напредъка и постиженията на компанията в електрическата мобилност и зареждането на електрически превозни средства.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електрическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща