Westinghouse пуска в експлоатация ядрено гориво от ново поколение – Triton11

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
952
article picture alt description

Един от най-големите производители на ядрено гориво, корпорацията  Westinghouse съобщи, че пуска в експлоатация горивни касети от ново поколение под името Triton11.


Новото гориво е разработено за реактори на кипяща вода (BWR) и е под названието Triton11, като също така се използва и техническото название 11х11 BWR. Както се разбира от името, горивната касета представлява само по себе си квадрат (за разлика от АЕЦ по руска конструкция, където горивните касети имат напречно сечение под формата на шестоъгълник, на повечето АЕЦ в света се използват касети с квадратно сечение) със страни 11х11. В тази касета включва 91 горивни пръта в пълен размер, десет пръта с с една трета от максималната дължина и осем пръта с две трети.
Както заявяват представители на Westinghouse новото гориво „представлява само по себе си ново поколение гориво за реакторите BWR, разработено за значително намаляване на разходите за горивния цикъл и за повишаване на надеждността и безопасността на експлоатацията“. Горивните касети могат да бъдат използвани, както  за 12-месечен, така и за 24-месечен цикъл.


Първата АЕЦ, на която ще се проведе изпитание на новото гориво ще е АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия, на първите два блока, на която се експлоатират кипящи реактори АВВ-III (BWR-2500) с мощност по 900 МВт. Както става ясно от съобщение от 28 февруари на  Westinghouse, на втори блок на АЕЦ „Олкилуото“ са доставени 8 касети от новото гориво, които ще бъдат заредени в реактора по време на провеждащият се сега ремонт.
Горивото Triton се произвежда от принадлежащият на Westinghouse завод  Västerås в Швеция. В случай на успешни изпитания на горивото Triton 11 на АЕЦ „Олкилуото“, промишленото използване на новото гориво ще продължи и на шведската АЕЦ „Оскарсхамн“, на която се експлоатира най-мощният „кипящ“ реактор в света с мощност от 1400 МВт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща