Volkswagen и E.ON подобряват зарядните станция за електромобили с акумулатори

Енергетика / Технологии
3E news
720
article picture alt description

Една от пречките за по-бързото разпространение на електромобилите е все още недостатъчният брой зарядни станции. Специалистите на Volkswagen Group Components и E.ON предлагат интересно решение на този проблем – стандартни станции за бързо зареждане, които са оборудвани с мощни акумулаторни модули. Тези станции ще бъдат междинното звено между електромобила и стандартната електрическа мрежа. Когато тази зарядна станция не се използва, тя натрупва електрическа енергия в своите акумулаторни модули с голям капацитет. Така електромобилите ще могат да предложат много бързо зареждане при пристигане на електрически автомобил, информира kaldata, цитирайки сайта Еngadget.

Преимуществата на това решение са много. Първо, за работата на тези зарядни станции не е необходимо да се променя местната електрическа инфраструктура. Те могат да се инсталират навсякъде и да използват стандартните електрически мрежи. Второ, благодарение на използването на компоненти от стандартните станции за бързо зареждане на електромобилите, новите станции не заемат много място и тяхното изграждане е съвсем лесно – на практика plug&play – необходимо е да се достави и сглоби оборудването, след което да се включи към обикновената електрическа мрежа, а след това системата се настройва отдалечено чрез интернет връзка. Не е необходима каквато и да било сложна строителна и инженерна работа. Не са необходими големи капитали, което е главното препятствие повсеместното разпространение на свръхбързи зарядни станции. И трето, акумулаторните модули на тези станции могат бързо и лесно да се подменят, което е удобно, ако има промяна в характеристиките на използваните акумулаторни батерии.

Серийно произвежданата иновационна зарядна станция бе представена на изложението в германския град Есен. Една от тези станции може да зарежда два електромобила едновременно, като подава по 150 KWh зарядна мощност. Това означава, че за 15 минути акумулаторните блокове на електромобилите могат да получат енергия за 200 км пробег. Самата станция се включва към електрическа мрежа, която може да осигури от 16 до 63 А сила на тока. Това са стандартни значения за електрическите мрежи и подобни станции могат да се сглобяват навсякъде – около болници, училища, заводи, жилищни комплекси и т.н.

Практическите изпитания на новите зарядни станции са планирани за втората половина на 2020 година. В началото ще бъдат поставени шест от новите станции. С тяхното производство се заема Volkswagen, а E.ON ще отговаря за обслужването на електрическата структура и за предоставянето на зарядните услуги. Ако тестовете се окажат успешни, иновационните зарядни станции ще излязат на германския пазар под бранда E.ON Drive Booster. Двете компании споделиха, че вече са готови с бизнес модела на новите станции.

Редица анализатори посочиха очевидния минус на тези станции с вграден акумулаторен модул. След зареждането на един електромобил, ще трябва да измине доста време, преди този акумулаторен модул да се зареди отново.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща