The Guardian: NASA сменя имена на небесни тела в името на многообразието

Икономика / Технологии
3E news
411
article picture alt description

Космическата агенция НАСА е на път да промени неофициалните и потенциално противоречиви имена на далечни космически обекти и системи като планети, галактики и мъглявини. Така НАСА дава на всички да разберат, че е станала част от движението за социална справедливост, пише The Guardian, цитиран от Агенция Фокус.

В неотдавнашно изявление НАСА заяви, че в хода на „работата на общността за идентифициране и премахване на системната дискриминация и неравенство във всички аспекти, стана ясно, че някои космически термини не само са неуважителни, но могат да бъдат и наистина вредни“. Отделът добави още, че изучава използването на неформална терминология, като взема предвид желанието си за „многообразие, равенство и инклузивност“.

Освен това агенцията ще промени името на двойка спирални галактики NGC 4567 и NGC 4568 в клъстера Дева, които бяха наречени „галактики сиамски близнаци“. „Прозвища и термини като тези могат да имат историческа или културна конотация, която е нееднозначна или нежелателна и НАСА се ангажира да се справи с този проблем“, казва Стивън Ший, помощник администратор за многообразието и равните възможности. „Науката се развива благодарение на приноса на всички народи и облагодетелства цялото човечество, така че трябва да го включим“.

„Галактиката сиамски близнаци“ получава името си от британския астроном от немски произход Фредерик Уилям Гершел. През 1787 г. същият учен открива и мъглявината на ескимосите. В допълнение, Хершел прекарва девет години в търсене на двоични звезди, а също така публикува няколко каталога с мъглявини. Хершел е известен и с това, че маркира нов обект в съзвездието Близнаци, което се оказа Уран - първата планета, открита от човечеството от древността.

Въпреки това, сега, според помощник администратора Томас Зурбухен, НАСА вече няма да използва номенклатурата, която той е въвел, в официалния контекст.

„Нашата цел е да гарантираме, че всички термини са в съответствие с нашите ценности - разнообразие и инклузивност - и за това ще работим активно с научната общност. Науката трябва да бъде за всички и всеки аспект от нашата работа трябва да отразява този постулат“, завърши той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща