Space X изведе в орбита наведнъж рекордните 143 сателита

Част от тях са от системата на Илон Мъск - Starlink, с която ще се осигури широколентов интернет за целия свят

Икономика / Технологии
3E news
706
article picture alt description

Космическата компания Space X (Спейс Екс) на Илон Мъск постави световен рекорд, след като изстреля наведнъж в Космоса 143 сателита, съобщи Ройтерс. Предишният рекорд от 104 сателита беше поставен от индийската ракета PSLV през 2017 г.

Ракетата “Фалкон 9” излетя в неделя със 133 граждански и правителствени апарата и 10 сателита от програмата “Старлинк” на борда като част от програма на “Спейс Екс” за споделено изстрелване. Целта на програмата “Старлинк” е бърз интернет да бъде осигурен на отдалечени места с малка свързаност на Земята, също така и за кораби и самолети.

Новите 10 сателита от “Старлинк” ще предоставят високоскоростна интернет услуга на Аляска и в някои труднодостъпни райони в Канада, където наземната инфраструктура не позволява използването на стандартен интернет.

След изстрелването Илон Мъск обяви, че изпратените в орбита сателити са първите, които използват междусателитни лазери за пренос на данни със скорост до 100 мегабайта в секунда.

“Спейс екс” вече е извела в орбита над 800 микросателита от няколко хилядите, които ще са необходими за осигуряване на широколентов интернет в целия свят. Очаква се инвестицията от 10 млрд. долара в програмата “Старлинк” да донесе приходи от 30 млрд. долара годишно.

Илон Мъск, който разполага с внушителните 202 млрд. долара, за пръв път заговори за “Старлинк” през 2015 г. Тогава техногуруто обяви, че планира да изстреля съзвездие от сателити, които да се намират в ниска околоземна орбита. Според Мъск това ще може да осигури много по-високи скорости на интернет с много по-малко забавяния в преноса на данни в сравнение с традиционните доставчици на сателитни интернет услуги. За целта “Спейс Екс” планира да изстреля около 42 000 сателита с размер колкото едно бюро и тегло до 500 кг.

Със “Старлинк” “Спейс Екс” се надява да заграби от 3 до 5% от годишната трилионна глобална телекомуникационна индустрия, или около 30 до 50 милиарда долара годишно.

“Виждаме това като начин “Спейс Екс” да генерира приходи, които могат да бъдат използвани за разработване на по-модерни ракети и космически кораби. Това е ключова стъпка по пътя към създаването на самоподдържащ се град на Марс и база на Луната”, каза Мъск пред репортери през 2019 г. Сателитите на “Спейс Екс”, които обикалят в орбита около Земята на височина около 550 км, са оборудвани с четири антени с фазирана решетка за приемане и излъчване на сигналите. Наземните терминали са оборудвани с електромотори, които насочват приемната антена в оптимално положение.

В момента в орбита има над 800 сателита от “Старлинк”, които предлагат услуга на ограничен брой потребители в САЩ, Канада и Великобритания, които са закупили специализирано устройство за улавяне на сигнала от тях. От компанията на Мъск обявяват, че потребителите могат да очакват скоростта на данни да варира от 50Mbps до 150Mbps, както и че в повечето места през следващите няколко месеца ще има подобряване на услугата. Тези скорости ще продължат да се увеличават, тъй като са разположени повече сателити и са направени подобрения в мрежовия софтуер.

Очакванията са, че спътниковото съзвездие на Илон Мъск в крайна сметка ще може да предложи скорост на интернет до 1Gbps. Засега услугата на милиардера е скъпа. В САЩ и Канада, където има тестове, тя се предлага на месечна цена от $ 99 и отделно 499 долара за оборудването. В момента компанията се стреми да се разшири в Латинска Америка, като прави първите си официални стъпки в Чили и Аржентина.

Гърция, Германия и Австралия също са одобрили предлагането услугите на “Старлинк”. Миналата година част от апаратите на милиардера преминаха над територията на България. Сателитите се движиха над София от югозапад, продължаваха на североизток и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Според сайта “Сайънс Нюз” сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой, припомня в. „24 часа“.

Масивното съзвездие на милиардера Илън Мъск обаче срещна и яростна съпротива от астрономи по целия свят. Те се оплакват, че сателитите отразяват толкова силно светлината, че пречат на обсерваториите да изучават Космоса. “Спейс Екс” се опита да се измъкне от ситуацията и започна да произвежда нови сателити, които отразяват светлината по-малко от останалите, наречени Дарк Сатс. Учени отбелязват, че дори новите сателити все още са прекалено ярки и това продължава да пречи на космическите проучвания.

Експерти повдигнаха и въпроса за вида, който небето ще придобие, когато “Спейс Екс” успее да изпрати всичките планирани над 42 000 сателита в орбита. Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард, коментира, че сателитите ще продължат да бъдат проблем за него и колегите му.

През юни и август 2020 г. компанията на техногуруто изстреля и трети тип сателит. Новоразработеният модел Visorsat има за цел допълнително да смекчи отраженията на светлината. Астрономи обаче настояват да се повиши и работната височина на сателитите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща