Siemens и Salesforce си партнират в създаването на безопасни работни места на бъдещето

Целта е разработване на нов пакет от технологии за работното място, които ще подкрепят бизнеса в световен мащаб за безопасно възобновяване на дейността и ще помогнат за оптимизирането на физическите работни места в бъдеще

Икономика / Технологии
3E news
521
article picture alt description

Компаниите Salesforce и Siemens обявиха началото на стратегическо партньорство за разработване на нов пакет от технологии за работното място, които ще подкрепят бизнеса в световен мащаб за безопасно възобновяване на дейността и ще помогнат за оптимизирането на физическите работни места в бъдеще. Партньорството ще съчетае възможностите на платформата Work.com на Salesforce и решенията на Оперативно направление Интелигентна инфраструктура на Siemens, включително Comfy и Enlighted. Целта е да се организират и координират процесите, хората и активите, които са от съществено значение за създаването на безопасни, свързани работни места в бъдеще.

Ключовите решения включват „безконтактен офис“ с мобилни карти за достъп до сградата и асансьорите и сигурна система за управление на заетостта. Тя позволява на служителите да резервират конферентни зали и бюра чрез приложението на Comfy, което изпраща информация в реално време. Компаниите ще могат да подобрят ръчното проследяване на контакти в Work.com, използвайки данните за заетост и местоположение, предоставени от Enlighted и обобщени в Comfy, включително регистрация на служители и резервации на бюра и стаи. Това ще позволи по-бърза и по-точна реакция при спешни случаи. Проследяването на контакти ще бъде предложено като опция, за да се зачете поверителността на личните данни на потребителите.

Комбинирането на най-добрите в своя клас IoT технологии на Siemens с платформата на Salesforce - Work.com ще даде възможност на клиентите да вземат информирани решения въз основа на данни в реално време и да създадат гъвкава рамка за бъдещото работно място. Siemens и Salesforce ще бъдат първите компании, които ще въведат новите решения в собствените си офиси, включително централата на Оперативно направление Интелигентна инфраструктура на Siemens в Цуг, Швейцария, и Salesforce Tower в Сан Франсиско.

„Безопасното завръщане на хората на работното място е глобално предизвикателство, като е от жизненоважно значение компаниите да защитят своите служители, за да изградят доверие и сигурност“, заяви Роланд Буш, вицепрезидент и член на управителния съвет на Siemens AG. „Заедно със Salesforce можем бързо да подкрепим фирмите по целия свят да внедрят технология, която е в помощ на служителите при завръщането им в офиса, като същевременно поставя основите на дългосрочна дигитална трансформация на работните места.“

„Организациите в световен мащаб започват да преосмислят бъдещото преживяване на работното място, поставяйки здравето и безопасността на служителите си в центъра на дигиталните си трансформации“, заяви Алекс Дейън, президент и главен стратегически директор на Salesforce. „Комбинирайки решения на Оперативно направление Интелигентна инфраструктура на Siemens с Work.com на Salesforce, ние даваме на компаниите инструментите да вземат бързо информирани решения, както и увереността да подновят безопасно своите операции.“

Siemens планира да допринесе за партньорството с технологиите от своето портфолио за интелигентна инфраструктура, включително компанията за IoT решения Enlighted и приложението за дигитализирано работно място Comfy. Данните се събират многократно на всяка секунда от облачни свързани умни сензори. IoT платформата за сгради на Enlighted създава „сензорни системи“ в цялата сграда, като дава в реално време представа и анализ на начина, по който тя се използва. Наред това платформата предоставя услуги, свързани със заетостта на помещенията и локацията на хора и активи.

Решението за безопасно работно място Comfy предлага приложение, насочено към служителите, което дава възможност на бизнеса да информира хората и да насърчава тяхната продуктивност, като същевременно осигурява работно пространство, което е безопасно и съобразено с местните разпоредби. Служителите могат да преглеждат и резервират бюра и заседателни зали, които отговарят на препоръките за дистанция, да търсят и да получават указания как да стигнат до съоръженията за здраве и безопасност и да изискват услуги като например почистване. Освен това Comfy Insights предлага на фирмите аналитично табло за по-добро разбиране как се използват офисите, което е предпоставка за една интелигентна, базирана на данните стратегия за бъдещи работни места.

Решението Work.com на Salesforce, в основата на което е интегрираната платформа Customer 360, е изцяло нов пакет от приложения и консултативни ресурси, които целят да помогнат на бизнес лидерите и общностите по целия свят да се върнат безопасно към нормалния си ритъм. Основните решения на Work.com - включително Центъра за управление на работното място, проследяването на контакти, управлението на реакции при извънредни ситуации и бързо реагиране при кризи - дават възможност на клиентите да вземат решения на базата на конкретни данни, да създават планове за непрекъснатост на бизнеса и за управление на риска и да комуникират ефективно със заинтересованите страни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща