SAS и Software Group пуснаха иновативна платформа за подкрепа на българското правителство в борбата срещу COVID-19

Икономика / Технологии
3E news
896
article picture alt description

SAS, лидер в областта на анализите и партньорът на SAS Software Group, глобална ИТ компания, специализирана в решения за дигитализация и интеграция за финансовия сектор, обединиха усилията си да създадат интегрирана платформа, която ще помогне на българското правителство в борба срещу COVID-19.

Системата, наречена COV.ID, е национален централизиран регистър на случаите с COVID-19 в България, който ще има ключова роля за намаляване на разпространението на новия коронавирус. Проектът е част от общонационална инициатива, предприета от българския Министерски съвет и беше официално представен от премиера Бойко Борисов на пресконференция на 4-ти април в София.

COV.ID, разработен от Software Group, дигитализира събирането на лични и медицински данни от институции, работещи със случаи на COVID-19, като регионални здравни инспекции, гранична полиция, МВР, общопрактикуващи лекари, болници, лаборатории и общини. Платформата обработва данните по структуриран и сигурен начин, като дава на специализираните държавни институции информация в реално време. Системата е интегрирана със SAS® Visual Analytics, който осигурява интерактивни, многоизмерни визуализации и автоматизиран анализ на епидемиологични данни, както и прогнози за потенциалното въздействие на епидемията.

„Гордеем се, че допринасяме за борбата срещу пандемията. Чрез предоставянето на технологично решение, което може да обработва големи количества данни и да дава смислена информация, ние помагаме на отговорните органи да вземат правилни решения. Това не може да бъде проект на един отдел. За да успеят, държавните органи, гражданските организации и експертите в областта на здравеопазването като епидемиолозите, трябва да работят заедно. Щастлив съм да видя този холистичен подход, при който нашите доверени партньори се възползват от данни, за да дадат резултати.“, заяви Георги Робев, представляващ  SAS в България.

В допълнение към интерактивните геопространствени доклади, SAS Visual Analytics предоставя епидемиологични данни, усъвършенствани в най-добрите практики, прилагани при създаването на модели на тази пандемия в много страни по света. Очаква се да помогне на правителството в следните области: моделиране на различни сценарии, свързани с пандемията, оптимизация и разпределение на ресурси (човешки, материални и финансови), контрол и предотвратяване на разпространението на вируса, както и пълен анализ на процес на лечение на пациентите с COVID-19.

„Нарастващата заплаха за общественото здраве и необходимостта от незабавни мерки изискват централизирано и ефективно решение. Имаме удоволствието да си партнираме със SAS и да се борим с COVID-19, като използваме богатия си опит в дигиталните решения и системната интеграция “, каза Калин Радев, изпълнителен директор на Software Group.

COV.ID вече е интегриран с географска информационна система в мобилно приложение "ViruSafe" за граждани, разработено от партньорски ИТ компании, както и със системите на държавните институции, отговорни за мониторинга и намаляването на разпространението на COVID-19. Управлението на проекта, информационната сигурност и

SAS е лидер в бизнес аналитичните платформи. Чрез иновативен софтуер и услуги SAS дава възможност и вдъхновява клиентите по целия свят да преобразуват данни в смислена информация. SAS ви дава „силата да знаете“ (THE POWER TO KNOW®). За повече информация как SAS помага на организациите да отговорят на проблемите, свързани с коронавируса, посетете COVID-19 Resources Hub.

Software Group е глобална технологична компания, специализирана в решения за дигитализация и интеграция за институции, които предоставят финансови услуги с присъствие в повече от 70 страни по света. В Software Group винаги сме се гордели да създаваме въздействие чрез технологиите. Страстта ни към разработването на целенасочени технологични решения сега ни дава шанс да се включим в борбата срещу COVID-19 и да помогнем за намаляване на разпространението на коронавирус.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща