Samsung представя технологии и изживявания с фокус върху хората на CES 2020

Компанията демонстрира робот, който се грижи за теб, дом на бъдещето с интегриран AI, умен град, управляван с Интернет на нещата и 5G

Икономика / Технологии
3E news
775
article picture alt description

В рамките на откриваща си реч на CES, Samsung Electronics Co., Ltd. обяви навлизането ни в „Ерата на изживяванията”. Както съобщи H.S. Kim, президент и главен изпълнителен директор на дивизията „Потребителска електроника“ в Samsung Electronics, това ще бъде десетилетие на иновации с фокус върху човека, които безпроблемно ще комбинират хардуер и софтуер, за да персонализират потребителското изживяване и да направят живота по-забавен, изпълнен с повече смисъл и удобства. 

Ерата на изживяванията ще трансформира начина, по който се грижим за себе си и за семействата си, как адаптираме домовете си към индивидуалните си нужди и изграждаме по-сигурни, по-устойчиви интелигентни градове. Демонстрирайки най-новите постижения в областта на интелигентните роботи, Изкуствен интелект (AI), 5G и водещите компютърни технологии, Samsung представи своя поглед към не толкова далечното бъдеще, в което тези технологии заедно ще предложат по-пълноценни и по-адаптивни към нуждите на потребителите изживявания.

„В Ерата на изживяванията ще трябва да преосмислим пространството, което обитаваме – всеки един от нас е със свой индивидуален стил и начин на живот“, каза H.S. Kim. „Това, което прави подхода на Samsung уникален, е фактът, че имаме много ясна философия, развита на основата на иновации с фокус върху човека. Ние градим и творим, за да разрешаваме проблеми и да подобрим живота на хората“.

Грижа от следващо поколение

В основата на визията на Samsung за иновации с фокус върху човека, е персонализираната грижа за подобряване здравето и благосъстоянието на потребителите, като отговаря  на индивидуалните им потребности. По време на откриващата си реч, H.S. Kim представи концепцията на Samsung за роботи-асистенти, т. нар. „life companions“, както и Ballie, малък придвижващ се робот, който разбира, съдейства, реагира на индивидуалните нужди на потребителя, за да бъде в голяма помощ у дома.

Себастиан Сонг, вицепрезидент и директор „Развойна дейност“ в Samsung Electronics, даде допълнителни подробности относно Ballie, като обясни, че интегрираните в него функции на основата на Изкуствен Интелект (AI), му позволяват да бъде фитнес-асистент и мобилен „интерфейс“, който да търси решения за променящите се потребности на хората. Той може да прави всичко това, докато поддържа строги правила за защита на данните и спазва стандарти за защита на личната информация.

„Вярваме, че Изкуственият интелект е бъдещето на персонализираната грижа“, обяви д-р Сонг. „Смятаме, че интегрираният в устройства AI е ключов за истинското персонализирано изживяване. Устройства с AI ви дават пълния контрол над вашата информация и защитават личните ви данни, като въпреки това ви предлагат силата на персонализацията“.

Samsung демонстрира модерни и персонализирани решения в областта на грижата за здравето. Компанията си партнира с Kaiser Permanente при разработването на виртуално кардиологично решение за ползване в домашни условия, което свързва умния часовник на Samsung със смартфона чрез Bluetooth. Приложението на Samsung HeartWise изпраща напомнящи съобщения на пациента да прави упражнения, събира данни относно физическата активност и постоянно показва на екран показателите на сърдечната дейност по време на упражненията. Тази информация автоматично се предава през смартфона към пациентското досие в клиниката така, че лекарите, наблюдаващите лица и физиотерапевтите да могат да проследяват напредъка на пациентите и да полагат съответни грижи за тях.

Програмата дава възможност на потребителите да се подлагат на кардиологична рехабилитация у дома без да губят време в пътуване до болницата или клиниката. Положителните резултати на домашната програма за кардиологична рехабилитация бяха публикувани в изданието New England Journal of Medicine (NEJM) Catalyst миналата година. В бъдеще Samsung ще продължава да развива своите решения в сферата на грижата за здравето, които да отговарят на личните нужди на хората, разчитащи на тях.

Дом, отговарящ на твоите нужди

Samsung представи бъдещия дом. Federico Casalegno, главен директор в Samsung Design Innovation Center, сподели, че бъдещият дом ще предоставя завладяващи изживявания с водещи технологии като AI, сензори и анализ на данни: ,,Интелигентният дом е като жив организъм, който ще предложи едно изключително персонално пространство и ще осигурява изживявания, подбрани спрямо личните ни нужди.“

Д-р Casalegno обясни, че границите между физическия и дигитален свят се стопяват и пространствата за живот се преобразуват в невиждани досега пространства за изживявания, като художествени галерии, йога студия или всякакъв друг тип обстановка. Това съединяване и елиминиране на границите между двата свята, според д-р Casalegno, е бъдещето на домовете през новото десетилетие.

Той проведе първата по рода си демонстрация с GEMS (Gait Enhancing & Motivating System) технология как чрез очила за добавена реалност, потребителите могат да спортуват с виртуален треньор, да изкачват планини и да ходят под вода, като всичко това реализират в комфорта на дома си. По време на тези активности, GEMS технологията събира и анализира резултати, за да предостави персонализирани предложения за активности на потребителя.

Samsung също демонстрира как обликът на една стая може да се преобразува с инсталацията на екран като MicroLED display, който обединява софтуер, AI, IoT и хардуер. „Един екран не е просто продукт – той е твоят прозорец към света, който ти дава възможност да се свържеш мигновено със своите близки и приятели сякаш те са в стаята при теб,“ коментира д-р Casalegno, като подчерта, че „умните стаи“ могат да дадат усещането за изживяване без граници. „Хората могат да видят и изживеят почти всичко, което искат, дори непознатото, чрез екрана,“ каза още той.

Компанията разкри и еволюцията на модерното кулинарно пътешествие, където домакинските уреди стават партньори в готвенето: личен готвач, диетолог и асистент в пазаруването в едно. Интелигентните технологии могат да персонализират изцяло изживяването на потребителя с храната. Тези иновации се простират от препоръчването на рецепти и планирането на храненията спрямо личните предпочитания и наличните продукти до лесното пазаруване, доставка и готвене. Samsung също представи система за отглеждане на градински продукти в домашна обстановка и Bot Chef – роботизиран помощник-готвач.

По-сигурен и природосъобразен градски живот в „Умните градове“

В отговор на нарастващата урбанизация в глобален план, Samsung представи своята визия за „умни градове“, в които интелигентни системи от умни устройства, платформи и данни ще направят живота в градовете по-лесен и сигурен. Emily Becher, старши вицепрезидент и ръководител на Samsung NEXT Global, коментира: „Притежаваме инструментите и познанието, за да изградим интелигентни системи, които правят живота в града по-ефективен и по-сигурен, за да може децата ни и техните деца да обичат градския живот толкова, колкото много от нас го обичат днес. Умните градове, които използват AI, IoT и 5G, ще преобразуват начина, по който взаимодействаме с околната среда, увеличавайки удобствата ни и чувството ни на удовлетвореност.“

С развиването на IoT технологиите отвъд дома и достигането им до всички видове сгради, Samsung цели да реализира основната си амбиция като компания за спестяване на енергия, намаляване на вредните емисии и постигане на устойчиво развитие на нарастващото население. „Умните градове“ ще направят живота по-свързан и удобен. Пример за това ще бъдат „умните жители“, които могат да повикат асансьора, да изключат осветлението, да управляват доставките си или да проверяват свободните места за паркиране с едно плъзгане по екрана или обикновена гласова команда. Интелигентните домакински уреди сами ще заявяват нужда от ремонт и ще решават технически проблеми още преди собственикът да е забелязал такива.

В процеса по реализирането на „умни градове“ с „умни сгради“, Samsung обърна внимание на нуждата от открита съвместна работа. Компанията изгражда партньорства със строителни и компании за управление на имоти като Greystar Real Estate Partners – водещ американски строителен предприемач, с когото Samsung ще развива „умни решения“ за сгради. „В „умните сгради“, изживяването на обитателите ще стане по-ефективно и интелигентно, като с това ще се намали количеството използвана енергия. Samsung може да обединява всички технологии и именно това обединение на едно място ще бъде особено важно“, сподели Bob Faith, председател и изпълнителен директор на Greystar.

Samsung демонстрира също и как комбинирането на 5G, водещи компютърни технологии и AI ще преобразува изживяването при пътуване в града. Becher сподели визията на компанията да бъде пионер в ерата на новите транспортни средства с 5G технология, която да осигури всеобхватна комуникация между средството за пътуване и всичко останало в околната му среда. По този начин колите ще могат да бъдат лесно свързани с всички елементи от града. 

Becher добави, че в комбинация с 5G, „умните градове“ ще могат да доставят онези изживявания на обществата, които допреди няколко години са им се стрували невъзможни: „По-бързата и по-лесна дигитална свързаност между нас ще засили чувството ни за принадлежност към обществото ни и ще създаде изцяло нови начини за взаимодействие.“

По-добър свят за всички

В заключителната част на откриващата си реч на CES 2020, H.S. Kim изтъкна, че фокусът на компанията е в използването на технологии, които създават един по-добър свят за всички. Трите области от ключово значение за развитието на Samsung са: сигурност и защита на личните данни, технологии в полза на световния прогрес и гражданското общество.

Kim твърдо заяви, че като лидер в индустрията, компанията е изцяло посветена на защитата на данните и личната сигурност и това е топ приоритет в развитието на технологиите. Най-важното е хората да имат контрол върху своите лични данни и информация, като Samsung никога не би споделила потребителски данни с трети страни без изричното съгласие на потребителя.

Платформата за сигурност на компанията Samsung Knox ще продължава да се разширява и развива, за да осигурява защитата на нарастващия брой Samsung устройства – от мобилни и телевизори до домакински уреди и много други. „Чрез нашите високотехнологични разработки за защита на данните ние ще предоставим допълнителни гаранции за прозрачното управление и пренос на данни посредством инсталиран в устройствата изкуствен интелект, водещи компютърни и blockchain технологии“, подчерта Kim.

Samsung демонстрира и как създава иновации в полза на световния прогрес с технологии като Relumino, която помага на хора с уведено зрение да виждат; IGNIS – инструмент, който спомага за по-безопасната работа на пожарникарите; и GEMS, която подпомага придвижването на възрастни и хора с увреждания.

Samsung представи фокусно и ключов аспект от своята визия като социално-отговорна компания – „Together for Tomorrow! Enabling People“ – като обяви разширяването на програмата си Samsung Innovation Campus през 2020 г. Стъпвайки на успеха на много образователни програми през последното десетилетие, Samsung Innovation Campus осигурява обучение на хората от новото поколение в най-новите AI, IoT и облачни технологии. Компанията обяви, че от началото на програмата през 2019 в кампуса са се обучавали над 20 000 студенти от 13 държави и тази година броят им ще се удвои.

Като предоставя обучение на бъдещите поколения, Samsung реализира своята визия, че основната цел на технологиите е да разрешават социални проблеми и да осигуряват възможност на хората да постигат повече за един по-добър свят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща