Saint-Gobain отново е сред 100-те най-иновативни компании в света

Професори от български университети са избрани от Saint-Gobain да бъдат част от нейните проекти

Икономика / Технологии
Георги Велев
559
article picture alt description

За осми пореден път, световната група Saint-Gobain е обявена за една от 100-те най-иновативни компании и институции според класацията на Clarivate Analytics „Топ 100 глобални иноватори” за 2018 година. Тя се основава на четири метрики: общ брой на патентите, предоставените патенти в съотношение със заявените, глобален обхват на портфолиото от патенти и оказаното въздействие, измерено с броя на направените референции.

Научноизследователската дейност (R&D) в Saint-Gobain е осъществявана в осем изследователски центъра, подкрепящи различните бизнеси на компанията, както и в многобройни специализирани звена. В нея са въвлечени над 3 700 служители. Общата инвестиция в R&D през 2017 г. е била повече от 440 млн. евро. С близо 900 активни проекта за изследвания и разработки, Saint-Gobain притежава широк набор от иновации, които позволяват на компанията да реализира идеи в приблизително 400 нови продукта всяка година, което затвърждава водещата ѝ позиция на пазарите, на които оперира.

От стъпването на Saint-Gobain в България, Групата стартира сътрудничеството си с българските университети за участие на техните експертите в различни проекти на компанията. Те са в сферата на развойната дейност и инвестиции в образованието на бъдещите инженер-химици.

Weber, като част от Saint-Gobain, допринася за иновативните решения и развитието на компанията. Един от най-иновативните проекти, разработени от Weber и първи в света, според предназначението си, е 3D принтираният мост в Холандия. Дизайнът и изработката му са дело на холандското подразделение на фирмата, а съоръжението се използва ежедневно от стотици велосипедисти в околностите на град Айндховен. Мостът е дълъг 8 метра и широк 3 метра, и се състои от 800 пласта бетон, излети от специално създаден за целта 3D принтер. Създателите му смятат, че той ще бъде използван активно в следващите поне 30 години.

Освен на иновациите, Saint-Gobain обръща особено внимание на развитието на своите служители, които са един от факторите за успешната ѝ дейност. Като доказателство за това, за четвърта поредна година, Групата е обявена за „Най-добър работодател в света“. Тя е сред 14-те компании, получили този престижен сертификат от Top Employers Institute. Отличието е връчено за вниманието, което Saint-Gobain обръща в дейности по интеграцията на нови служители, съществуващите програми за професионално развитие и управлението на кариерата, вътрешната мобилност и планираната последователност в човешките ресурси. Ежегодното международно изследване и последващото го сертифициране на най-добрите работодатели става след извършването на сериозен одит на близо 600 практики и показатели за отлични работни условия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща