Lux Research: При рециклирането на пластмаси в бъдеще няма да доминира нито една технология

Икономика / Технологии
3E news
642
article picture alt description

Икономиката на рециклирането на пластмасови отпадъци бързо се променя, насочвайки към бъдещето, в което ще се използват както действащи, така и напреднали технологии, но решаващи предимства за определени технологии ще се появят в определени региони в зависимост от потоците на отпадъци и законодателството, сочи неотдавнашен изследователски доклад на Lux Research.

Озаглавен “The Future of Plastic Recycling,” /„Бъдещето на рециклирането на пластмаси“/, докладът разглежда четири от основните процеси за рециклиране на пластмасови отпадъци - механично рециклиране, деполимеризация, пиролиза и рециклиране на базата на разтворители - и анализира факторите, влияещи върху икономическата жизнеспособност на всеки от тях.

Lux Research посочва, че в близко бъдеще никоя технология няма водеща позиция на пазара, но пазарните условия и глобалната публична политика ще окажат значително влияние върху всяка технология.

Докладът има за цел да предостави информация на рециклиращите, химическите други индустриални компании, на правителствените структури, инвеститорите и ориентираните към потребителите марки, от която те се нуждаят за вземане на критични решения за бизнеса и публичната политика.

"Икономиката на рециклирането на пластмасови отпадъци е в непрекъснат поток, като политическите и икономическите ветрове влияят върху посоката на четирите основни технологии за рециклиране", казва Чарлз Уилард, старши научен сътрудник на Lux Research и автор на доклада. "Всяка технология има свой набор от фактори, определящи нейния растеж в краткосрочен план. Предвиждаме растеж в някои области и свиване в други, но не достатъчно, за да диктува конкретна печеливша технология."

Четирите направления на технологиите за рециклиране са следните:

 -   Механично рециклиране - Най-често срещаната форма на рециклиране на пластмаса поради евтиния и прост характер. Поради зависимостта си от евтините пластмасови суровини, механичното рециклиране е особено податливо на влияние от предлагането на суровини. Неотдавнашната забрана на Китай за пластмасови отпадъци увеличи тази доставка с 45%, въпреки това Lux Research очаква глобалният капацитет за рециклиране да се увеличи като цяло, да засили конкуренцията и да ограничи краткосрочните печалби.
     
-    Деполимеризация - Вероятно една от най-ефективните техники за рециклиране на пластмаса със способността си да преобразува polyethylene terephthalate в мономерни предшественици с високо качество. Процесът е три пъти по-висок от разходите за механично рециклиране и до голяма степен зависи от ниските цени на суровините. Това вероятно означава, че дори при увеличаване на предлагането, деполимеризацията ще остане нишова форма на рециклиране.
     
 -   Пиролиза - Способна за справяне със смесени потоци от пластмасови отпадъци по начин, който е невъзможен при механичното рециклиране, пиролизата, макар и енергоемка, може да запълни празнината на механичното рециклиране в тази област. В случай, че цените на петрола намаляват, Lux Research прогнозира, че пиролизата ще промени потока на дестилацията на продукта, за да се насочи към алтернативни пазари на химикали и частично да го изолира от големи колебания на пазара.
     
  -  Рециклиране на базата на разтворители - Подобно на пиролизата, рециклирането на базата на разтворители може да се справи със смесени потоци от пластмасови отпадъци, като осигурява естествено предимство пред стандартното механично рециклиране. Процесът обаче е имал проблеми със замърсяването, което ограничава растежа му до пост-индустриални отпадъци, а зависимостта му от цената на разтворителя го прави податлив на пазарните фактори, които биха могли да възпрепятстват растежа.
     

Повече за икономическите и политическите колебания, влияещи върху бъдещето на рециклирането на пластмасови отпадъци, можете да намерите на: https://web.luxresearchinc.com/hubfs/2020%20Infographics/Lux%20Research%20-%20The%20Future%20of%20Plastic%20Recycling%20Infographic.pdf

Докладът е достъпен на: https://web.luxresearchinc.com/hubfs/2020%20Executive%20Summaries/The%20Future%20of%20Plastic%20Recycling.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща