IHS Markit прогнозира изграждане на 129 ГВт фотоволтаични мощности през 2019 г.

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1195
article picture alt description

В последният си доклад PV Installations tracker Q1 2019  консултантската компания IHC Markit прогнозира, че през 2019 г. в света ще бъдат изградени 129 ГВт фотоволтаични слънчеви електроцентрали, което е малко повече от 2018 г. Според различните източници, изградените централи фотоволтаични мощности варират от 94 ГВт (според отчета на IRENA) и 109 ГВт (BloombergNEF или BNEF).


Експертите от IHS Markit повишават и прогнозата си от декември. Тогава те прогнозираха, че през настоящата година слънчевите мощности, които ще бъдат изградени ще са от порядъка на 123 ГВт.


С висока несигурност, според авторите на доклада към настоящия момент се характеризират пазарите на Китай и Индия. По отношение на Китай се посочва, че все още се очаква решението на властите по повод новата система за подкрепа на енергията от слънчеви мощности. От IHS обаче очакват, че темпът на ръст на пазара ще се увеличи общо с 2 % в сравнение с 2018 година, когато бяха въведени в експлоатация 45 ГВт.


Разбира се, Азиатско-тихоокеанският регион остава лидер, като на него се падат 64 % от всички нови слънчеви централи, които, според прогнозите ще бъдат построени през 2019 година.


От консултантската компания отбелязват, че се очаква силен ръст и на пазара на слънчева енергия в Европа и САЩ.


Основен инструмент за развитието на този сегмент в САЩ ще бъдат данъчните облекчения, които се очаква да влязат в сила от 2020 г. Очаква се те да стимулират инвеститорите за максимална реализация на проекти през настоящата, а също и през следващата година.


По отношение на европейския пазара, от IHS Markit очакват също определено повишение на слънчевите електроцентрали. Прогнозата е за въвеждане в експлоатация на над 19 ГВт. По-рано Solar Power Europe отчете, че през 2018 г. в Европа са били построени слънчеви електроцентрали с мощност от 11 ГВт.


Като цяло това означава, че слънчевата енергетика ще продължи да расте с високи темпове. Ако през 2015 г. въведените в експлоатация слънчеви мощности са били от порядъка на 50-55 ГВт, то това е доста под данните, които се посочват към настоящия момент. Пазарът уверено се доближава до нивото от 150 ГВт годишно.

 

Докладът на IHS Markit е доста скромен предвид публикуваният по-рано обзор и прогноза на Съюзът на немските машиностроители с т.нар. юбилейно издание на на годишната „Пътна карта за технологиите във фотоволтаиката“. Документът заслужава внимание, но несъмнено изключително любопитни са очертаните сценарии за развитието на сектора на слънчевата енергетика.

Най-песимистичния сценарий предвижда изградените мощности в сектора на слънчевата енергетика през 2050 г. да са от порядъка ан 4500 ГВт. При този сценарий слънчевата енергетика ще произвежда около 16 % от световната електроенергия.

Изключително оптимистичният сценарий предвижда  през 2050 г. изградените в света слънчеви мощности да са от порядъка на 63400 ГВт. Това, според изчисленията означава, че ще се покриват 69 % от първичното потребление на енергия. 

 

Вижте още : https://technology.ihs.com/609463/pv-installations-tracker-q1-2019

 

Докладът на IRENA: http://renen.ru/in-2018-171-gw-of-res-power-plants-were-commissioned-in-the-world-irena/

 

Прогнозата на BNEF: http://renen.ru/investments-in-clean-energy-in-2018-exceeded-325-billion/

 

както и : https://itrpv.vdma.org/

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща