Handelsblatt: Русия смята с помощта на ново гориво да направи революция в атомната енергетика

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
934
article picture alt description

Andre Ballin

Въпреки Чернобил и Фукушима, руската корпорация „Росатом“ залага на ядрената енергия, пише немското издание  Handelsblatt. Чрез разработката на нова технология и пробив в областта на безопасността Русия смята да предизвика обрат на пазара. Средството се нарича „толерантно гориво“ , което трябва да възстанови положителния имидж в атомната енергия в света.

Сив, пожълтял бетон, празни отвори на големи фасадни прозорци, огромни букви, някога светещи в рекламата на културната къща „Енергетик“ в Припят, а сега ненужни, биват бавно разяждани от ръжда.

На разпадащи се стълби, не се тълпят мъже в тъмни костюми и жени във вечерни рокли и обувки на висок ток, опитвайки се да не закъсняват за началото на спектакъла. Вместо това, между тополите изникват дупки в асфалта, метър по метър, обхващайки бившият съветски град за пример.

През 1986 г. в Припят са живели 50 хил. души. Днес това място, разположено на север от украинската столица Киев, е  град призрак. Само понякога местната тишина се нарушава от туристите. От няколко години туризмът, развиващ се за сметка на бедствието в тази местност на няколко километра от Чернобилската АЕЦ се развива бурно. Постоянното  живеене тук, макар и 30 години след аварията е невъзможно – радиацията е твърде висока. Но кратката екскурзия за хората, желаещи да изпитат нервите си е безопасна.
Самата опасност не може да се види, за нея може само да се досещате. Но последствията от катастрофата тук са толкова видими, както само на няколко места на планетата. Чернобил бе първият тежък удар по имиджа на атомната индустрия. Вторият бе нанесен през 2011 г. в японската Фукушима.


И там високата надеждност на централата се оказа фикция, въпреки че Япония от технологична гледна точка се намира на значително по-високо ниво на развитие от времето на Съветския Съюз.


Но независимо от това руската корпорация по атомна енергия „Росатом“ продължава да залага именно на тази опасна форма на производство на енергия. Тя дори заяви, че е на прага на революция в ядрената енергетика. В скоро врече ще бъде създадено ново безопасно гориво за АЕЦ. С негова помощ Русия смята да направи преврат на горивния пазар, изпитал сътресение след катастрофата в Чернобил и Фукушима.

Нови реактори в Русия


След двете аварии скептичното отношение към атомната енергетика в целия свят се засили. В Германия след катастрофата на АЕЦ „Фукушима“ реализацията на вече отдавна взетото решение за отказ от атомната енергетика бе форсирано. Правителството на канцлера Меркел анулира решението за продължаването на срока на експлоатация на атомните електроцентрали.


Но Русия не подкрепя тази тенденция. Докато в целия свят дела на атомната енергия в сравнение с другите видове се понижи от 18 % до 10 %, в Русия по думите на президента Путин този показател трябва да нарасне от настоящите 18,9 % до 20 или дори до 30 %.


В тази област се наблюдава интензивно строителство. В близко бъдеще към вече съществуващите 35 АЕЦ ще бъдат добавени още 20 нови централи. Освен това „Росатом“ развива активност не само в собствената си страна. Атомната енергия трябва да се превърне в най-продаваната експортна стока, особено след отпадане на конкуренти като Siemens от тази технологична област. За да стимулира сектора Москва раздава щедро кредити на чуждестранни заинтересовани лица. Сега например в Беларус се строи АЕЦ по руска технология и с руски пари. Освен това „Росатом“ умело пропагандира своите иновации.


Така например неотдавна на обществеността бе представена първата в света плаваща атомна електроцентрала. Корабът се нарича „Академик Ломоносов“, то е предназначено за мобилно енергоснабдяване на отдалечени местности и през 2019 г. трябва да бъде насочено към Певек, смятащ се за най-северният град в Русия.

Толерантното чудо – гориво

От „Росатом“ смятат, че те са направили пробив в технологията по безопасност. Чудесното средство се нарича „толерантно гориво“. То е предназначено да възстанови положителният имидж на атомната енергия в света.


Основната задача за разработчиците на толерантното гориво е била да елиминира образуването на водород, което се случва при сериозни аварии. Това каза Александър Угрюмов, вицепрезидент по научни и технически дейности в горивната компания „ТВЕЛ“, в интервю за в.  Handelsblatt.  
Както каза Угрумов именно това е била и причината за катастрофата на АЕЦ „Фукушима“. Заради цунамито там е спряло подаването на студена вода, което е довело до прегряване на реактора и образуването на водород, който в края на краищата се е взривил.


„ТВЕЛ“ е дъщерно предприятие на „Росатом“ - руският монополист в областта на производството на ядрени горивни пръти. Предприятието заема трето място в света на този високо конкурентен пазар, на който държи дял от 17 %. Концернът доставя гориво за 72 реактори от 14 страни по света – това е бизнес, носещ милиарди. Разработвайки безопасно гориво, „ТВЕЛ“ ще може да разшири значително позициите си на пазара.


Що се касае до чисто технологичните въпроси, то тук руските ядреници  работят над новото гориво в четири направления: първо над топлоустойчивото покритие на горивните елементи (твелове), на второ място над пълната подмяна на корпуса (облочката) на горивните елементи, като ще бъде направен или от хромо никелова сплав, или от композитни материали. Четвартото направление е свързано с модификацията на самата горивна матрица.

Скоро започват изпитанията

Първият вариант Угрюмов смята за най-бързо реализируем, а изпитанията трябва да бъдат проведени в скоро време на тестови реактор в Димитровград на Волга. Първото толерантно гориво ще може да се предлага на клиенти на търговска основа през 2020 или 2021 г.
Но по думите на Угрючов, този вариант разбира се, няма да реши всички проблеми с безопасността, тъй като този комплекс в атомният сектор е много по-обширен и в голяма степен зависи от „човешкият фактор“. Но разработката на толерантно гориво, между другото служи именно за това, за да може при аварийни ситуации този фактор да е на стабилно ниво.


Според мнението на Угрючов, успешното внедряване на тези технологии ще даде възможност за изключването на сценарии с тежки последствия. С други думи – катастрофите ще бъдат изключени.


Руският еколог Владимир Сливяк в това отношение е скептично настроен. „Те много говорят за това, но как всъщност стоят нещата, не знаем“, казва той, жалвайки се от непрозрачната дейност на корпорацията за атомна енергия. По думите на еколога, изследванията в областта на толерантното гориво са започнали в Русия в сравнение с другите страни сравнително късно, затова такъв внезапен пробив е малко съмнителен.
Действително, конкуренти от такива компании, като Westinghouse, General Electric и Framatome много отдавна се занимават с изследвания в тази област. Казват, че тестовете за безопасност ще продължат до 2025 г. И изведнъж се оказва, че „Росатом“ е изпреварил всички.

Съмнения в безопасността

Сливят обръща внимание и на това, че проблема със съхранение на отпадъците от толерантното гориво не е решен. В Русия със складирането на отпадъци се занимава химическият завод „Маяк“. От гледна точка на „Росатом“, това е най-икономичният вариант,  но в миналото тази компания предизвика критиките на обществеността, включително и международната, заради многобройни аварии и изхвърляния на радиация.
Според мнението на Сливяк, въпросът със съхраняването на ядрените отпадъци ще стане едно от най-сериозните предизвикателства в бъдеще. Както смята екологът, без окончателно решение на проблемите за пълна утилизация на отпадъците, атомната енергия ще бъде бомба със закъснител.
Въпреки това, обещанието да се направят реакторите безопасни може да даде на сектора втори живот. А „Росатом“ за по-нататъшното си разрастване се нуждае от пазари в чужбина.


Сега в света работят 450 реактора, строят се 60 нови и по информация на Угрючов се планира строителството на още 150.160. Според изчисленията на „ТВЕЛ“, необходимостта от уран към 2035 г. ще се увеличи от настоящите 65 хил. тона до ниво от 94 до 122 хил. тона. Показателно е , че на борсата, цената на урана тази година скочи. Сега цената за фунт уран достига почти 30 долара.


След спада, предизвикан от събитията на АЕЦ „Фукушима“,  „Росатом“ отново  се изкачва нагоре: през ноември концернът сключи договор за 4,3 млрд. долара с   China International Import Expo за строителството на два нови блока на Тянванската АЕЦ. Ядреното гориво за тези реактори също ще бъде доставяно от Русия.

„Росатом“ има широки планове

„Росатом“ им широки планове за Европа: във Финландия и Унгария концернът участва в нови обекти. Освен това „Росатом“ е подал документи за участие в търга за строителството на нови блокове за АЕЦ в чешкия град Дуковани. Новите реактори се оценяват на сумата от 10 до 12 млрд. евро.
Конкуренцията при това ще е сериозна – освен „РосатоМ“ в търга участват американци, французи, китайци, японци и южнокорейци.
Презентацията за безопасно гориво може да стане добра реклама за руснаците. Защото построеният още по съветско време реактор в Дуковани неотдавна попадна на първите страници на вестниците, заради спиране на системата за безопасност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща