GlobalData: Модни вериги като Gucci вече са изцяло въглеродно неутрални

Усилията им трябва да се насочат и към веригите за доставки

Икономика / Технологии
3E news
1040
article picture alt description

Усилията, положени от световните модни фирми да станат неутрални по отношение на въглеродните емисии, са похвални и помагат за справяне с екологичните предизвикателства, с които се опитва да се справи индустрията, но фокусът трябва да се разшири и върху веригата за доставки, пише Global Data.

Мишел Ръсел, кореспондент за облекло в GlobalData, казва: „Глобалната модна индустрия се изправи и забеляза необходимостта от намаляване на въглеродните емисии в техния бизнес и веригите за доставки. Много от тях поеха твърди ангажименти, като някои постигнаха много твърд напредък. "

Немският моден e-tailer Zalando казва, че собствените му операции по доставките и връщането вече са въглеродно неутрални - постижение, което според него ще му помогне да изпълни целите на Парижкото споразумение за климата за собствените си операции предсрочно.

Birla Cellulose от индийски текстилен конгломерат Aditya Birla Group, твърди, че е първият производител на вискоза, който е въглеродно неутрален в обхвата на емисиите на парникови газове от обхват 1 и обхват 2 (ПГ).

Gucci също пое твърд ангажимент, като обяви наскоро, че компенсира всички емисии на парникови газове годишно от собствените си операции и от цялата верига за доставки, което ще направи компанията въглеродно неутрална.

И все пак нейният главен изпълнителен директор Марко Бизари отправя междусекторен призив към друг изпълнителен директор да признае, че макар ангажиментите за намаляване на емисиите на парникови газове за постигане на бъдещи цели за въглероден неутралитет са похвални, те не стигат достатъчни - компаниите трябва да действат по-бързо и да имат обективно измерване на техните емисии, което обхваща веригата на доставки.

Ръсел добавя: „За повечето компании все още предстои дълъг път, преди да станат напълно въглеродно неутрални. И както казва Бизари, те трябва да поемат пълна отговорност и отчетност за емисиите, които генерират. „Истинското предизвикателство ще бъде разширяването на техния ангажимент към веригата на доставки, където се случват по-голямата част от емисиите и където търговците на дребно на маркови стоки имат малко или никакво влияние. Сътрудничеството ще бъде от съществено значение за справяне с проблема. И тези компании, които постигнат ранен напредък, могат да насочат другите и да им покажат, че е възможно да постигнат напредък към техните крайни цели.“

Многомилиардният моден сектор е отговорен за 8.1% от общите въглеродни емисии в света - и тази цифра се очаква да нарасне с близо 60% до 2030 г., според доклада на Filthy Fashion Climate Scorecard, публикуван от международната екологична организация Stand.earth.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща