EС инвестира 5,61 млрд. евро в проекта за Международен термоядрен реактор

Енергетика / Технологии
3E news
648
article picture alt description

Европейският съюз ще вложи 5,61 милиарда евро в проекта за строителството на Международен термоядрен експериментален реактор. „Съветът на ЕС взе решение, гарантиращо продължаване на европейското финансиране на проекта за Международен термоядрен експериментален реактор (ИТЕР) през периода на многогодишната бюджетна рамка (MFF) 2021-2027 години“, се казва в прессъобщение по повод приетото в понеделник решение.

Ориентировъчните вложения на ЕС в международния проект за този период са от порядъка на 5,61 милиарда евро по настоящи цени, се уточнява в съобщението. Решението влиза в сила на следващият ден след публикуването му в Официалният вестник на ЕС.

Споразумението за Международния термоядрен експериментален реактор (ИТЕР) бе подписано през ноември 2006 година от Евратом (Европейска общност за атомна енергия), САЩ, Руската Федерация, Япония, Китай, Южна Корея и Индия. Той се изгражда в изследователския център Cadarache в южната част на Франция.

Евратом в съответствие със споразумението за ИТЕР e приемаща страна. Международният проект в областта на термоядрената енергия е само по себе си първият по своя род дългосрочен проект за строителство и експлоатация на реактора за проверка на възможността за термоядрен синтез като източник на енергия.

Според оценка на Европейската комисия, първата плазма, вероятно ще бъде получена през декември 2025 година, а началото на пълната експлоатация се очаква през 2035 година. Според прогнозата, термоядрената енергия като надежден търговски източник на електроенергия ще започне да се произвежда не по-рано от 2050 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща