Expo 2020 Дубай: Така ли ще изглежда градът на бъдещето?

Защо първото световно изложение в Близкия изток има потенциал да се превърне в модел за интелигентните градове по целия свят

Икономика / Технологии
3E news
783
article picture alt description

Айфеловата кула и Атомиумът, цветният телевизор и ципът: По време на световните  изложения си дават среща грандиозни архитектурни съоръжения и гениални изобретения.

На Световното изложение през 1889 г. в Париж Айфеловата кула създава архитектурна история. Тя демонстрира височината, до която може да се издигне конструкция, използвайки нов процес на обработване на желязо. До 1930 г. „La Tour Eiffel” остава най-високата структура в света - и продължава да бъде най-известната забележителност от световно изложение за всички времена.

Архитектурата и иновативните технологии обаче никога не са били толкова тясно свързани, колкото ще бъдат на Expo 2020 в Дубай.  Първото световно изложение в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA) ще отвори врати през октомври 2020 г. Посетителите отново могат да очакват невероятни сгради, чиито технологии изместват границите на възможното, точно както Айфеловата кула навремето.

Този път обаче височината на сградите ще бъде от второстепенно значение - и не само защото Дубай вече има най-високия небостъргач в света - Бурдж Халифа.

Еxpo 2020 е фокусирано върху три теми: Възможности, Мобилност и Устойчивост. Изложението е разделено на три тематични района, всеки от които с уникална архитектура. Например павилионът за Устойчивост е покрит с впечатляващи слънчеви панели и има възможност да създава вода от въздуха около него, демонстрирайки как може да се добива енергия от възобновяеми източници и да се използват устойчиво природните ресурси.

Свързване чрез Интернет на нещата

Любителите на архитектурата обаче лесно могат да пропуснат една от най-вълнуващите технологични иновации. Целият комплекс на изложението, който в момента е в процес на изграждане, е дигитално свързан благодарение на Siemens, официалния партньор за цифровизацията на инфраструктурата на Expo 2020 - от климатизацията и асансьорите до системите за контрол на достъпа.

Повече от 130 сгради, разположени на площ от 4,38 квадратни километра, ще бъдат свързани помежду си чрез Интернета на нещата (IoT). Общо няколкостотин хиляди сензора ще комуникират с централна IoT платформа чрез подсистеми, което прави Expo 2020 най-дигиталното световно изложение в 167-годишната история на изложенията.

Ядрото на цифровата инфраструктура е MindSphere, отворената, облачно базирана IoT операционна система на Siemens. Данните от сензори, системи и приложения за управление на сгради се събират в MindSphere, където могат да бъдат анализирани и визуализирани от приложения като Navigator, облачната платформа за управление на енергия и активи от Siemens.

Цял град на смартфона

За да анализира данните в MindSphere, Siemens работи в тясно сътрудничество с организаторите на Expo 2020 за разработването на „умно“ градско приложение, което ще се използва за първи път на мегасъбитието. Приложението ще дава представа за потенциала на една мащабна цифрова инфраструктура. Например то може да предоставя подробни данни за околната среда като качество на въздуха и метеорологични условия, както и да наблюдава и контролира напоителните системи на територията на изложението.

С помощта на изкуствен интелект приложението ще може да прави и прогнози. Когато е свързано с метеорологична станция, то може да използва текущи и исторически данни за времето и измервания за качеството на въздуха, за да прогнозира вероятността от пясъчна буря и да препоръча как най-добре да се защити инфраструктурата.

Но това е едва началото. Това, което всъщност се изгражда тук в сътрудничество с организаторите на Expo 2020, е тест за бъдещия интелигентен град. Приложението може да бъде разширено, за да включи всички възможни сценарии на ползване, като има потенциал да се трансформира в универсален инструмент за един умен град. „Това ново цифрово приложение ще помогне на Expo 2020 да се превърне в най-свързаното световно изложение в историята. Това е голяма стъпка напред, докато продължаваме да изследваме как дигитализацията и IoT технологиите могат да се справят с предизвикателствата пред градовете“, казва д-р Роланд Буш, CTO на Siemens AG.

Различни градове, различни предизвикателства

Очевидно не всички градове трябва да бъдат подготвени за пясъчни бури. Тайпе, Лос Анджелис и Буенос Айрес са изправени пред много различни предизвикателства, а дигитализацията на инфраструктурата предлага нови и гъвкави начини за управление на различни видове условия по целия свят.

„Нашето решение в Дубай ще покаже как интелигентната инфраструктура може да допринесе за по-устойчиви и по-приветливи градове по света“, казва Оливър Крафт, проектен мениджър, който отговаря за Expo 2020 от страна на Siemens. „В крайна сметка нашата работа не е насочена само към създаване за иновативни технологии, а към създаване на добавена стойност за обществото и превръщане на нашите градове по-добри места за живеене.“

Изложението в цифри

· Expo 2020 в Дубай е първото световно изложение, което се провежда в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия (MEASA);

· Организаторите очакват 25 милиона посетители;

· Теренът на изложението обхваща 4,38 квадратни километра - повече от 610 футболни игрища;

· Expo 2020 ще разполага със собствена метростанция по линията Route 2020, с мотриси, способни да превозват 44 000 пътници на час до и от мястото;

· Когато събитието приключи, площадката на Expo 2020 ще бъде преименувана в Район 2020, за да стане част от новия квартал Дубай Юг.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща