EuPD Research: Домашните системи за съхранение на енергия в Германия са се увеличили с 20 хил. през 2019 г.

Енергетика / Технологии
3E news
586
article picture alt description

В Германия са били инсталирани около 65 000 домашни системи за съхранение на енергия през 2019 г., което е с 20 000 повече от година по-рано. Това сочи анализ на EuPD Research. Според анализаторите основната причина за значителния ръст в бързото увеличаване на слънчевите електроцентрали в частност в сегмента от 3 до 10 киловата мощности. Както бе съобщено неотдавна през 2019 г. слънчевата енергетика в Германия скочи значително, като годишният ръст се изчислява на почти 4 ГВт. Като друг фактор за повишения интерес към системите за съхранение на енергия се посочва увеличението на цената на електроенергията за домакинствата от една страна и от друга нарастването на броя на електромобилите.

Според анализа EUPD, почти 90 процента от всички нови частни фотоволтаични системи към настоящия момент се инсталират с домашни системи за съхранение на енергия. Освен това, все по-често се придобиват системи за съхранение с цел модернизиране на съществуващите слънчеви електроцентрали.

EuPD Research е изготвил и рейтинг на най-големите доставчици на немския пазар за домашно съхранение на енергия. Според данните, лидер е компанията Sonnen с дял от 20 % през 2019 г., следвана от китайската BYD (19 %). Германските E3 / DC и Senec заемат трето и четвърто място с дял от 14 % всяка, следвани от LG Chem с 12 %. Общият дял на тези пет компании е 75 %. Останалите компании като Varta, Alpha ESS и др. са с по-малък дял.
Развитието на системите за домашно съхранение на енергия зависи от това дали през тази година германските политици ще отменят границата от 52 ГВт за слънчева енергетика. Според закона, новите и малки слънчеви електроцентрали не може да влязат в програмата за подкрепа – тоест да реализират електроенергия на възмездна основа.

Вижте анализа на EuPD Research: https://www.eupd-research.com/2020/04/21/ende-2019-sind-gut-200-000-heimspeicher-in-deutschland-installiert-sonnen-und-byd-als-fuehrende-anbieter/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща