EDF и Westinghouse обсъждат проект за малък модулен реактор

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
672
article picture alt description

Френската държавната енергийна компания EDF и Комисията за алтернативна и атомна енергия (CEA) водят преговори с американския производител на ядрени реактори Westinghouse за разработване на малък модулен реактор.

Проектът, според Ройтерс, цели до края на 2020 година да бъде изграден реактор тип PWR (с вода под налягане) с мощност 300-400 мегавата, а разработката е отворена за международно сътрудничество.

EDF и Westinghouse разглеждат проекта за малък модулен реактор като начин за стандартизация при изграждането на реактори, след години закъснения и милиарди долари преразходи по своите проекти за реактори с мощност над 1000 мегавата.

Има възможност малките модулни реактори да бъдат сглобявани в завод, а не на площадката на АЕЦ, което може да отстрани част от проблемите, свързани със строителството. Предвижда се ММР да бъдат източник на енергия в отдалечени райони, например острови или мини, които не са свързани с електроенергийна система.

Руската корпорация „Росатом“ обаче значително изпреварва западните си конкуренти, като изгради първата в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“. Миналата седмица тя акостира в арктическото пристанище Певек в Чукотка, а пускането ѝ в експлоатация е планирано за края на годината. Мощността на „Академик Ломоносов“ е много по- малка от планираната от французите и американците - ПАТЕЦ разполага с два реактора с мощност 35 мегавата всеки.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща