Bosch и Mercedes-Benz стартират пилотен проект за совалков транспорт с автоматизирани автомобили

Автоматизираните лимузини от S-класа, оборудвани със системи за управление и софтуер от Bosch и Mercedes-Benz, осигуряват совалков превоз от Уест Сан Хосе до центъра на града

Икономика / Технологии
3E news
821
article picture alt description

Съвместният проект на Bosch и Mercedes-Benz за разработване на автоматизиран градски транспорт вече навлезе в нов етап. Пилотният проект за градски превоз с автоматизирани автомобили Mercedes-Benz S-класа, базиран на приложение , вече стартира в град Сан Хосе в Силициевата долина. Наблюдавани от шофьор за безопасност, самоуправляващите се автомобили пътуват между Уест Сан Хосе и центъра на града, по главните транспортни артерии улица Сан Карлос и булевард Стивънс Крийк.

Първоначално услугата ще бъде достъпна за избрана група потребители. Те ще използват приложение, разработено от Daimler Mobility AG, за да резервират пътуване с автоматизираните автомобили от S-класа, които ще ги вземат от определена точка и ще ги извозват до дестинацията им. Bosch и Mercedes-Benz се надяват, че тестовите пътувания ще предоставят ценни идеи за по-нататъшното развитие на тяхната система за автоматизирано шофиране от ниво 4/5 на SAE. Партньорите очакват да получат и нова информация как автономните автомобили могат да бъдат интегрирани в система за интермодална мобилност, която включва и обществения транспорт и споделянето на автомобили.  

Bosch, Mercedes-Benz, Сан Хосе – партньори за бъдещето на мобилността

В средата на 2017 г. Сан Хосе беше първият град в САЩ, който покани частни компании да проведат полеви тестове за автоматизирано шофиране и да анализират нарастващите предизвикателства в движението по пътищата. Особено в натоварения градски трафик, самоуправляващите се автомобили с постоянен 360-градусов сензорен мониторинг на обкръжаващата обстановка имат потенциал да повишат безопасността, а плавният им стил на шофиране може да облекчи трафика. „Искаме да открием как автоматизираните превозни средства могат да повишат безопасността и да намалят задръстванията, както и да направим мобилността по-достъпна, устойчива и приобщаваща.

Проектът на Bosch и Mercedes-Benz се вписва идеално в целта на Сан Хосе да се превърне в „умен град“. Той ще ни помогне и да въведем модерни технологии, за да подготвим трафик системите си за бъдещето“, сподели Долан Бекел, директор на „Строителни иновации и дигитална стратегия“ в Сан Хосе. „За да превърнем автоматизираното шофиране в ежедневна реалност, технологията трябва да работи надеждно и безопасно. И затова са необходими тестове като нашия пилотен проект в Сан Хосе”, заяви д-р Майкъл Фостън, ръководител на инженерния развой за градско автоматизирано шофиране в Robert Bosch GmbH. „Автономните автомобили не само трябва да докажат своите умения. Нуждаем се и от доказателство, че те могат да паснат като част от пъзела на градската мобилност. Можем да тестваме и двете неща в Сан Хосе “, казва д-р Уве Келер, ръководител на автономното шофиране в Mercedes-Benz AG.

От август до ноември представители на проекта заедно със служители от администрацията на Сан Хосе проведоха дискусии с няколко обществени организации. На седем срещи с квартални и бизнес сдружения по трасето, където минават автоматизираните автомобили, екипът обсъди целите на проекта, демонстрира автомобилната технология, обясни екстремните мерки за сигурност, интегрирани в проекта, и прие предложения за бъдещи случаи на употреба.

Bosch и Mercedes-Benz си сътрудничат и в САЩ, и в Европа

Вече две години и половина Bosch и Mercedes-Benz работят заедно върху решенията за автоматизирано шофиране в градовете. Общата им цел е система за шофиране от ниво 4/5 на SAE за напълно автоматизирани превозни средства без водач със софтуер за управление на автомобилите. Партньорите обаче не се интересуват от прототипи, а искат да разработят система, готова за производство, която може да бъде интегрирана в различни типове и модели превозни средства.

В развойната си работа по софтуера за контрол на движението на автомобилите, партньорите умишлено не разчитат само на изкуствения интелект и на трупането на пробен пробег. Инженерите използват и симулации, и специално разработени тестови полигони за изпитване в пътни ситуации, които се срещат много рядко в нормалния трафик. За тази цел инженерите от Центъра за изпитване и технологии в Имендинген, Германия, ползват терен с площ от 100 000 кв. м., създаден специално за автоматизирано шофиране. Тук сложните пътни ситуации могат да бъдат възпроизведени изключително точно и толкова често, колкото е необходимо.

Обстойните тестове и безопасността са основни приоритети за Bosch и Mercedes-Benz. Освен това партньорите не се занимават само с пътните и метеорологичните условия в САЩ. Една част от екипа е базирана в Сънивейл, град в Силициевата долина между Сан Хосе и Сан Франциско, а друга част, включваща инженери от двете компании, работи в района на Щутгарт.

Партньорите ползват къси пътища за вземане на решения и пряка комуникация

Служителите на Bosch и Mercedes-Benz и в двете локации седят бюро до бюро. Това гарантира къси пътища за вземане на решения и бърз обмен между различните специалности. Във всеки един момент сътрудниците могат да черпят от знанията и експертния опит на своите колеги в компаниите-майки. Тук ноу-хауто на Bosch, което обхваща всичко от сензорите, управляващите блокове, кормилните и спирачни системи до цели автомобилни подсистеми, се допълва безпроблемно от дългогодишния опит на Mercedes-Benz в автомобилното производство и системната интеграция.

Как е разпределена работата между партньорите? Задачата на Mercedes-Benz е да подготви съвместно разработената система за шофиране за монтаж в превозното средство и да осигури необходимите тестови автомобили и тестови трасета.  От своя страна, Bosch разработва и произвежда компонентите за градско автоматизирано шофиране, които е поел в резултат на колаборацията.

С помощта на платформата автоматизираните автомобили ще могат да се интегрират и в таксиметровите автопаркове

Специално за пилотния си проект за автоматизирана услуга за превоз, Bosch и Mercedes-Benz качиха още един партньор на борда: Daimler Mobility AG разработва и тества флийт платформа, която да придружава пилотната фаза на експлоатацията. С нейна помощ потенциалните партньори могат безпроблемно да интегрират автономните автомобили (Mercedes-Benz) в своето портфолио от услуги. Платформата управлява както автоматизираните, така и конвенционалните автомобили, включително тяхната експлоатация и поддръжка. Услугата за мобилност, базирана на приложение, за конвенционални автомобили Mercedes-Benz, започна да работи в района на залива на Сан Франциско през есента на 2019 г. Тази услуга се предлага и в германската столица Берлин.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща