BNEF: 10 прогнози за 2019 г. в областта на енергетиката

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
5728
article picture alt description

Очакваме, че преходът към нисковъглеродни технологии през тази година ще напредва благодарение на по-нататъшното намаляване на разходите за слънчева и вятърна електроенергия и литиево-йонните батерии. Също така и предвид  разширяването на разбирането от страна на инвеститорите и корпорациите, че това е „устойчивост“. свързана със собственият им интерес. Това отбелязва  Angus McCrone, в публикуваните  тези дни 10 прогнози за развитие в областта на енергетиката през 2019 г. на BloombergNEF.


Погледнато от средата на януари, 2019 г. има всички изгледи да е доста бурна от икономическо и политическа гледна точка, смята той, като припомня някои от притеснителните политически  новини, както и тези около финансовите пазари през миналата година.

Икономическите и политическите проблеми през 2019 г. могат да повлияят върху притока на инвестиции  в „ по-чистото бъдеще“, но те не могат да го спрат“, отбелязва Angus McCrone, като изразява надежда за иновации, свързани с начина на балансиране на вятърната и слънчевата електроенергетика, инвестиции във възобновяеми източници при нулево субсидиране.


1. Инвестициите в чиста енергия през 2019 г. ще надхвърлят 300 млрд. долара за шеста поредна година, но няма да достигнат нивото от 332,1 млрд. долара през  2018 г. ,  поради продължаващото понижение  на разходите за слънчева и вятърна енергетика, смята Angus McCrone.


2. Независимо от възможното забавяне на развитието в Китай, през 2019 г. слънчевата енергетика ще добави нови мощности от порядъка на 125 – 141 ГВт. Ръст ще бъде отчетен в Индия, Европа, която изгражда все повече фотоволтаични мощности, Близкият Изток, Северна Африка, Турция. Прогнозира се също раздвижване на пазара на модули.

3. На пазара на електроенергия от вятърни централи, BNEF очаква скок от 53,5 ГВт нови мощности през 2018 г. до над 70 ГВт през 2019 г. В това число изградените в сектора на морската вятърна енергетика се предвиждат 8,5 ГВт при 4,8 ГВт през 2018 г.
По отношение на офшорните централи в Европа, прогнозата е за инсталиране на нови 4,9 ГВт през 2019 г. в сравнение с 3,5 ГВт в Азия. Водеща по отношение на вятърните мощности ще стане Азия, с 25 % по-голям капацитет от Европа през 2020 г. , според David Hostert.  Средната стойност на вятърните турбини на сушата ще спадне под 0,8 млн. щатски долара за мегават.

4. През 2019 г. за пръв път в историята на пазара годишните инсталирани мощности за съхранение на енергия ще надхвърлят 10 ГВтч. Независимо от заплахата за търговска война, китайските производители ще са водещи и ще заемат истинско глобално присъствие.
Автомобилните компании ще разширят отношенията си с китайските доставчици, предвид нарастването на производството в страната. Международните разработчици и интегратори на енергийни хранилища ще се насочат към Китай в търсене на батерии, тъй като корейският вътрешен пазар ще задържа хората, занимаващи се с тези технологии.
Силната конкуренция и неотдавнашното понижение на стойността на кобалта и лития до средната цена под 150 долара за кВтч,  ще доведат до спад на цената на акумулаторите за електромобили.  В края на 2018 г. цената на батериите достигна рекордното ниво от 176 долара за кВтч, отбелязва  Logan Goldie-Scot, head of energy storage.

5. Продажбата на електромобили през 2019 г. ще се увеличи с 40 %, тоест темпът на ръст ще по-малък от 2018 г., в която продажбите бележат ръст от 70 %. Сега в света има 5 милиона електрически превозни средства, отбелязват от  BNEF. Прогнозата е  през тази година в света да бъдат продадени 2,6 електрически превозни средства, от които 1,5 млн. ще бъдат реализиран в Китай, според Colin McKerracher, head of advanced transport.

6.Нова инфраструктура за газов експорт в САЩ

BNEF очаква ценовите нива природния газ на Henry Hub в САЩ  да достигнат средно между 2,50 и 3, 50 щатски долара за 1 млн.btu (MMBtu) през 2019 г. и очаква повишено търсене. Прогнозата е за изграждане на втора линия за втечнен газ на Corpus Cristi, пускане на други три LNG линии и завършване на подводния газопровод до Мексико, според Laurent Key, head of North America gas


7. Силен ръст на LNG за трета поредна година. Глобалното търсене на втечнен природен газ е скочило с 10 % през 2018 г., до 313 млн метрични тона тона, въпреки високите цени от порядъка на средно 10 долара за MMBtu. Очакването е през 2019 г. глобалната търговия с LNG да се увеличи с още 8 % - до 340 Mmtpa. Основен консуматор ще остане Китай. Европа също ще увеличи вноса си. През 2018 г. Европа е внесла 6 млн. тона втечнен природен газ повече, достигайки до 50 MMtpa , което е най-високото ниво от 2011 г.насам. Втечненият природен газ, както се отбелязва е по-привлекателен, заради високите цени на фючърсите ва въглищата (90-100 долара на тон), отбелязва  Maggie Kuang, head of global LNG.


8 Възстановяване на цените на петрола

От BNEF обръщат внимание на пазара на петрол през 2018 г., на санкциите на САЩ срещу Иран и споразумението в рамките на страните от ОПЕК и извън него. Очаква се, че нарастващите макроикономически рискове ще продължат да усложняват факторите в основата на цените на петрола. Тези двигатели на нестабилността на цените на петрола ще продължат и в 2019 , но очакването е суровината да приключи годината в положителна територия, в резултат на усилията на ОПЕК, санкциите срещу износа на петрол от Иран и очакването за стабилизиране на долара.
Все пак от BNEF отелязват като риск ограничението по отношение на нивото на сяра в петрола, което ще увеличи търсенето на суров петрол от сорта Brent, отбелязва Richard Chatterton, head of oil demand analysis


9 Интернет на нещата

BNEF обръща сериозно внимание на инвестициите от големите енергийни концерни в цифровите технологии. Очакването през 2019 г. софтуерните продукти да са в основата на развитието на компаниите като Siemens, Toshiba, Hitachi, Honeywell и Rockwell Automation, с акцент върху сливанията и придобиванията, отбелязва  Claire Curry, head of digital industry research.


10 Напредък в енергийния преход на Китай

Изключително голямо е вниманието на BNEF върху Китай, който според прогнозата през 2019 г. ще остане най-големият световен лидер в изграждането на нови възобновяеми енергийни мощности, 40GW слънчева и 20GW вятър.  По-важни, според авторите са детайлните, но далеч по-значими промени, които ще променят най-голямата енергийна система в света.

Основната дилема на правителството е как да се гарантира, че вятърната и слънчевата промишленост на страната продължава да процъфтява от силното вътрешно търсене без за това да се дават като подкрепа скъпи, преференциални цени. Целта е енергията от ВЕИ да получи такова развитие, което вече да не изисква държавни субсидии.


Смята се, че за постигане на това, ще бъдат положени нови усилия за пренасочването на пиковете, за да се насърчат термичните централи да намалят продукцията си, което да позволи по-широко използване на възобновяема енергия. С други думи, въглищните електроцентрали ще трябва да отстъпят на вятъра и слънчевата енергия. Правителството иска да приложи тази национална политика през 2019 година, смята Maggie Kuang, head of global LNG.


Китай се превръща в друг енергиен пазар, където основното предизвикателство към възобновяемата енергия не е как да се изградят повече мощности, а  как по-скоро как да се интегрира вече съществуващите такива мощности в системата.

 

Очаква се скоро време и преглед на пазара на емисии.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща