55 атомни реактора се строят в света

Рекорден интерес към форума АТОМЕКСПО в Сочи

Енергетика / Технологии
Георги Велев
1257
article picture alt description

Единадесетият международен ежегоден форум АТОМЕКСПО - 2019 поставя нови рекорди по отношение на интерес и посещаемост. Щастлив съм да приветствам всички вас. Това обяви в Сочи генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Алексей Лихачов, който откри глобалния форум за ядрена енергетика в Русия по-рано днес. По думите му в Сочи са пристигнали повече от 3500 делегати, като тази година значително са се увеличили чуждестранните гости – над 1500 представители от целия свят.

"Представители на 1/3 от суверенните държави в света са тук", изтъкна Лихачов, който анонсира, че се очаква в рамките на форума да се обсъди приносът на атомната енергия към борбата с климатичните промени, както и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от публичния живот. Участието на висококвалифицирани и опитни професионалисти от много страни спомогна за трансформирането на събитието от конференция, организирана от „Росатом“, в една от водещите платформи в света за определяне на дневния ред в сферата на атомната енергетика“.

„Най-ценният елемент на форума е фактът, че дава на всички участници в ядрената индустрия - ръководители на правителствени агенции, фирми и международни организации, както и на експерти - възможност да се включат в конструктивен диалог“, посочи Лихачов.

Според Агнета Ризинг, директор на Световната ядрена асоциация (WNA), която също бе част от откриването на форума, по света в момента се строят 55 ядрени реактора.

„За пръв се строят атомни централи в Турция, Беларус, Бангладеш и Обединени арабски емирства“, добави Ризинг. По думите й целта е до 2050 година 25% от цялата електроенергия в света да се произвежда от АЕЦ. Тази цел е предвидена в план "Хармония", който WNA е разработила. Според Ризинг, за да може тази цел да се осъществи, трябва да се утрои строителството на АЕЦ.

"Няма устойчиво развитие без атомна енергия, тъй като атомните технологии се използват не само за производство на електроенергия , а и в медицината, селското стопанство и зареждането на електромобили", изтъкна тя.


Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща