5 технологични тенденции за успех в пост-дигиталния свят разкрива Accenture Technology Vision 2019

Приложение за поръчка и изработка на модни дрехи по индивидуални мерки, приложение за автоматично попълване на списък за пазаруване на база предишни покупки на клиента, платформа от персонализирани електронни магазини и доставки с дрон са част от примерит

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
760
article picture alt description

Всички компании развиват своите дигитални компетенции, което поставя въпроса по какъв начин ще се разграничават една от друга в новата пост-дигитална епоха. СпоредAccenture Technology Vision 2019, в основата на успеха ще бъде способността на компаниите да управляват новите технологии, така че да предлагат персонализирани реалности и преживявания за клиенти, служители и бизнес партньори. Accenture Technology Vision 2019 е годишният доклад на компанията, прогнозиращ ключовите технологични тенденции, които ще предопределят посоката на бизнеса през следващите няколко години.

Според тазгодишния доклад "Пост - дигиталната ера е тук – готови ли сте за това, което следва?“, бизнесът е в повратна точка от развитието си. Цифровите технологии позволяват на компаниите да разбират желанията на клиенти си с нова дълбочина на детайлност; дават им повече канали за достъп до тези потребители и възможност да разширят екосистемите си с нови потенциални партньори. Но дигитализацията вече не е отличително предимство, а е присъщо за всеки бизнес.

 Почти всеки четири от пет (79%) сред повече от 6.600 анкетирани бизнес и ИТ мениджъри в целия свят смятат, че дигиталните технологии, особено социални, мобилни, аналитични и облачни, са се превърнали в технологичен фундамент за тяхната организация.

"Пост-дигиталният свят не означава, че дигиталната ера е приключила", твърди Paul Daugherty, CTIO, Accenture "Напротив, поставен е нов въпрос: При положение, че всички организации развиват своята дигитална компетентност, какво ще ВИ отличи от конкуренцията? В тази технологична епоха да си просто дигитален не е достатъчно. Accenture Technology Vision 2019 набляга върху използването на мощните нови технологии от компаниите за въвеждане на иновативни бизнес модели и персонализиране на преживяванията на потребителите. В същото време мениджърите трябва да приемат, че човешките ценности като доверие и отговорност, не са просто думи, а критични фактори за техния успех".

 Technology Vision 2019 идентифицира пет нови технологични тенденции, които компаниите да вземат под внимание, ако искат да са успешни в днешния бързо развиващ се свят.

  • DARQ Power: разбиране на ДНК-то на DARQ (Distributed Ledgers, Artificial Intelligence, Extended Reality and Quantum Computing). Блокчейн технологиите, изкуственият интелект, разширената реалност и квантовите изчислителни технологии (DARQ) са катализатори за промяна, предлагащи необикновени нови възможности и даващи възможност за преобразяването на цели индустрии. Според 41% от анкетираните ръководители на компании най-голямо влияние върху техния бизнес в следващите три години ще има Изкуственият интелект, на първо място с два пъти повече гласове от всяка от останалите DARQ технологии.

  • Get to Know Me: уникални потребители и уникални възможности. Технологичните взаимодействия създават разширяваща се технологична идентичност на всеки потребител, която е фундаментална за разбирането на следващото поколение потребители и създаването на близки, персонализирани, основани на опита взаимоотношения. Четири пети от анкетираните мениджъри (83%) споделят, че дигиталните демографски данни разкриват нови пазарни възможности за посрещане на неудовлетворените потребности на клиентите.

  • Human+ Worker: Ако не промените работната среда, възпрепятствате работата на служителите си. За работната сила все по-важен става човешкият фактор, тъй като служителите разполагат освен със собствени умения и знания, също и с нарастващ набор от нови способности чрез технологиите. Затова компаниите трябва да осигурят нов начин на работа в пост-дигиталната ера. Повече от две трети (71%) от ръководните кадри смятат, че дигиталното развитие на техните служители изпреварва дигитализацията на организациите, което води до „изчакване“ от страна на служителите.

  • SecureUstoSecureMe: Компаниите не са жертвите, те са водачите. Предприятията са задвижвани от еко-система от взаимосвързаности, което повишава излагането им на рискове. Водещите компании признават, че сигурността трябва да играе ключова роля в усилията им за предоставяне на най-добрите продукти, услуги и преживявания. Само 29% твърдят за партньорите си от еко-системата, че полагат усилия за сигурността и устойчивостта си на рискове.

  •  

    MyMarkets: Опознавайте потребителите със скоростта на настоящето. Технологиите създават свят на интензивно променящи се изисквания към индивидуалните преживявания. В същото време компаниите трябва да променят своята организация, за да могат да намират и улавят възможностите за задоволяването им. Това означава всяка възможност да се разглежда като самостоятелен пазар – моментен пазар. Шест от седем мениджъри (85%) твърдят, че интегрирането на персонализацията и доставките в реално време е следващата голяма вълна от конкурентни предимства.

Според доклада, новото за организациите в пост - дигиталния свят е способността им да формират света около потребителите си и да усетят точното време, за да предложат продуктите и услугите си. Това са първите стъпки в един свят, който се променя всяка секунда, където продуктите, услугите и дори околната среда на хората са направени специално за тях, а бизнесът се грижи за индивида във всеки един аспект от живота и работата му, като формира собсвената му реалност.

Една от компаниите, която прилага идивидуализирането и персонализирането на ново ниво, е Зозотаун (Zozotown), най-голямата японска компания за електронна търговия. Тяхната система за вземане на мерки Zozosuits се синхронизира перфектно с приложението Zozotown, за да вземе точните мерки на клиентите, като по този начин поръчаните и изработени според точните размери дрехи от фирмената модна линия да се доставят до 10 дни. Американската компания за търговия на дребно Sam‘s Club разработва приложение, което използва данни за предишните покупки на клиентите, за да попълни автоматично техните списъци с покупки. Компанията планира да добави и навигационна функция, която да улеснява и намирането на съответните продукти в магазина.

ДокладътAccenture Technology Vision 2019 сочи, че компаниите, които все още не са приключили с дигиталната си трансформация, имат точно определена крайна цел: въвеждане на иновативна услуга, работа с по-висока ефективност или повече внимание към персонализацията. Същевременно пост - дигиталните компании са изправени пред жестока конкуренция и трябва да комбинират всичко това, за да променят начина на работа на целия пазар и да го превърнат от един потребителски пазар в много индивидуални пазари, работещи на принципа на моментни заявки, точно както китайската компания за електронна търговия на дребно JD.com, прави със своята "Toplife" платформа. Те предоставят възможност на различни търговци да ползват платформата за продажби, като създават персонализирани електронни магазини и същевременно осигуряват достъп до мрежата си за доставки чрез използване на най-нови технологии в роботиката и доставка чрез дрон. В партньорство с Walmart, физическият магазин в Шенжен ще предлага повече от 8 000 продукти, които могат да бъдат доставени за по-малко от 30 минути. Предлагайки безпрецедентна персонализация и бързина, JD.com дава възможност на други компании да се развиват, като същевременно създава нов пазар за себе си.

В продължение на почти две десетилетия, Accenture наблюдава систематично компаниите, за да идентифицира нововъзникващите технологични тенденции, които притежават най-голям потенциал, да доведат до промени на бизнеса и промишлеността. За повече информация за този годишен доклад посетете www.accenture.com/technologyvision или следвайте разговора в Twitter с #TechVision2019.

За Методологията:

Technology Vision на Accenture се изготвя годишно от Accenture Labs и Accenture Research. За отчета за 2018 г. процесът на проучване включва Външния консултативен борд за технологична визия, съставен от повече от двадесет опитни специалисти от обществения и частния сектор, академици, фондове за рисков капитал и предприемачески компании. В допълнение екипът на Technology Vision провежда интервюта със светила и експерти в света на технологиите, както и с близо 100 бизнес лидери на Accenture. Паралелно с това Accenture Research провежда глобално онлайн проучване с повече от 6.672 компании и управители на IT компании в 27 държави и 20 индустрии, за да обхване гледната им точка относно приемането на изгряващите технологии. Проучването помага за улавянето на ключовите проблеми и приоритети за приемането на технологиите и инвестирането в тях. Участниците са най-вече управители и директори на компании с годишен приход от поне 500 милиона долара, като повечето са с годишен приход от над 6 милиарда долара.

Accenture е водеща международна компания, която предоставя широк спектър от услуги и решения в категориите: стратегии, консултиране, дигитални услуги, технологии и операции. Със своя дългогодишен опит и специализирани умения в повече от 40 индустрии и всички сектори на бизнеса, Accenture работи в пресечната точка на бизнеса и технологиите, за да помогне на своите клиенти да подобрят представянето си и да създадат устойчива добавена стойност. С около 469 000 служители в повече от 120 държави компанията е лидер в иновациите за подобряване на начина, по който хората живеят и работят.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща