420 млн. потребители в света разчитат на автономни слънчеви системи

Енергетика / Технологии
3E news
828
article picture alt description

Решенията в слънчевата енергетика  са изключително важни в съвременния свят. В новия си доклад Световната банка „2020 Off-Grid Solar Market Trends Report“ обръща внимание на автономните соларни системи. Авторите на доклада отбелязват, че слънчевите автономни решения играят ключова роля при разширяването на достъпа до енергия на милиони хора, особено в страните от Африка и по-очно южната част на Сахара и Южна Азия, които се отличават с най-голям процент на жители, които нямат достъп до съвременните видове енергия.

Секторът на автономните слънчеви системи е с големи перспективи. От тях към днешна дата се ползват 420 млн. потребители, а потенциалът за по-нататъшен ръст е значителен. 840 млн. души на Земята и досега нямат достъп до електричество. За обхващането им ще са необходими съществени финансови вложения. През последното десетилетие секторът на автономна слънчева енергетика бързо расте и сега представлява сам по себе си пазар с годишен оборот от около 1,75 млрд. долара.

Към днешна дата в света работят над 180 млн. автономни слънчеви системи. Във връзка с растящото потребителско търсене на битови прибори и резервни системи за енергоснабдяване предприятията се стремят да доставят на пазара все повече по-големи домашни слънчеви системи.

Постигането на Целта за устойчиво развитие, касаеща обезпечаването на всеобщ достъп до евтина, надеждна и устойчива съвременна енергия през 2030 г.  все още е далеко. В докладът се отбелязва, че за постигането на тази цел секторът на автономни слънчеви системи трябва да расте с ускорени темпове – средно с 13 % годишно и ще изисква допълнителни инвестиции от порядъка на 6,6 – 11 млрд. долара.

Броят на потенциалните ползватели на автономни слънчеви системи в целия свят се оценява на 1,8 млрд. души, тъй като заедно с тези жители, които нямат достъп до електроенергия, около 1 млрд. души са включени към ненадеждни мрежи.

Прочетете повече на: https://www.worldbank.org/en/topic/energy/publication/off-grid-solar-market-trends-report-2020

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща