140 млн. евро дава ЕС за разработване на ваксина за коронавируса

Правителството обмисля вариантите за възстановяване на надвзетите суми за доставката на природен газ

Икономика / Технологии
3E news
479
article picture alt description

ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина за коронавирса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг днес. Борисов съобщи най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура за там където има нужда, увеличаване на капацитета за извършване на тестове. А едно от най-важните взети решения е да се подкрепят научните изследвания,. Ще бъда заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини.  

Относно блокираните в трети държави граждани на ЕС, те ще могат а се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК. „Разбрахме се където има самолет, да могат да се качват всички граждани на ЕС”, обясни още Борисов.

Премиерът обясни и за разговора си тази сутрин с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е обяснил, че на страната му са нужни спешно предпазни облекла за хората от първа линия.

Освен това днес в Министерския съвет е взето решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респиратора.

Проведен е и разговор с премиера на Китай за доставка на по 1000 теста от всеки вид. Покупките ще стават директно без посредник.

Борисов отказва да прави прогнози колко ще продължи извънредното положение и колко пъти ще бъде удължавано.

Следващата сряда банките ще кажат кога ще започнат да дават безлихвените кредити.

Възстановяване на надвзетите суми за природен газ

Вицепремиерът Томислав Дончев пък отговори на въпросите с цената на газа. „Относно последващите действия след редуцирането на цената на газа, мога да кажа, че законът дава правна възможост, включително и за опраделене на цени със задна дата, което до момента не беше възможно. Той предвижда не само Булгаргаз да възстанови надвзетите суми на своите клиенти, но и да създаде правна възможност те да могат да извършват компенсации към своите клиенти“, коментира той.

„Едно е клиент на Топлофикация, друго - на метан станция. Ще бъдат търсени начините, по които те ще си уреждат отношенията, за надвзетите суми със своите клиенти“, каза още той. И допълни: „По всяка вероятност най-добрият вариент е чрез редуциране на бъдещи сметки. Напомням обаче, че цена не се редуцира със закон. Това си е решение на КЕВР“.

Запитан дали са обсъдени с работодателите новите предложени мерки, Дончев отговори, че това предстои да се случи. „Не знам да има ситуация, в която всички да са доволни. Важно е този въпрос да мине много бързо през Тристранка и след това през Министерския съвет. Скоростта тук има голяма значение. Всеки, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, трябва да може да получи подкрепа. Предложената мярка може да търпи промени. Важно е обаче да започне да се действа веднага“, коментира той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща