Русия и Етиопия ще си сътрудничат в използването на атомната енергия за мирни цели

Енергетика / Технологии
3E news
691
article picture alt description

Русия и Етиопия сключиха междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели в рамките на срещата на високо ниво Русия-Африка в Сочи. Документът бе подписан от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и от министъра на иновациите и технологиите на Етиопия Гетахун Мекурия Кума.

Споразумението ще послужи като отправна точка и начало на активен диалог между двете страни в атомната сфера и ще позволи осъществяване на конкретни проекти.

Документът създава правна основа за взаимодействие между двете страни в широк кръг направления като: съдействие при създаване и усъвършенстване на ядрената инфраструктура на Етиопия, в съответствие с международните препоръки; регулация в областта на ядрената и радиационна безопасност; мониторинг за физическата защита на ядрени материали, радиационни източници, пунктове за съхранение на ядрени материали и радиоактивни вещества; осъществяване на фундаментални и приложни изследвания в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, производството на ядрени изотопи и използването им в промишлеността, медицината и селското стопанство; сътрудничество за използване на радиационни материали в ядрената медицина, обучение, подготовка и преквалификация на специалисти за атомната индустрия.

Документът предвижда формиране на съвместен организационен комитет, осъществяване на проекти и научни изследвания и организиране на семинари и конференции. В перспектива споразумението ще позволи да се разгледа възможността за изграждане за Център за ядрена наука и технологии в Етиопия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща