Morgan Stanley купува платформата за електронна търговия E-Trade

Икономика / Технологии
3E news
406
article picture alt description

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley е готова да закупи платформата за електронна търговия E-Trade Financial Corporation за 13 млрд. долара. Това обяви банката с прессъобщение в четвъртък, предаде БНР.

Сделката, за която Morgan Stanley ще плати по $58,74 за акция на E-Trade, се очаква да бъде приключена през четвъртото тримесечие на годината. Посочената цена представлява премия от 30% върху вчерашната цена на затваряне на акциите на E-Trade на Уолстрийт.

"E-Trade представлява изключителна възможност за растеж за нашия бизнес по управлението на богатството и скок напред в стратегията ни за управление на богатството", посочи изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман. Той добави, че придобиването представлява продължение на "десетилетен преход на нашата фирма към по-балансиран лек бизнес микс, наблягащ на по-трайните източници на приходи".

Електронната платформа за търговия E-Trade има повече от 5,2 милиона клиентски акаунта с над 360 милиарда долара активи на клиенти на дребно, които ще бъдат добавени към съществуващите взаимоотношения на Morgan Stanley с 3 милиона клиенти и клиентски активи за 2,7 тлрн. долара.

Този ход на американската банка идва само няколко месеца, след като конкурентите на E-Trade в лицето на Charles Schwab Corp. и TD Ameritrade Holding Corp. обявиха, че се сливат за 26 млрд. долара. Малко преди това пък Charles Schwab Corp. разтърси сектора за електронна търговия като изненадващо намали до нула таксите при търговията на своите клиенти.

След днешната новина акциите на E-Trade скочиха в началото на търговията на Уолстрийт с 27%, докато акциите на Morgan Stanley поевтиняват с 2,5%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща