Equinor, Shell и Total стартират проекта за съхранение на СО2: Northern Lights

Енергетика / Технологии
3E news
1166
article picture alt description

Нефтогазовите компании Equinor, Shell и Total взеха историческо инвестиционно решение за старт на проекта Northern Lights (Северно сияние) за улавяне и съхранение на СО2 на норвежкия континентален шелф.  Очаква решението на норвежките управляващи, както и разрешение от Европейската асоциация за свободна търговия EFTA.

Страните отбелязват, че „Северно сияние“ може да стане първата стъпка към формирането на веригата по създаването на стойност в областта на улавянето и съхранението на въглерод (CCS), което е жизненоважно за постигането на глобалните цели в областта на климата, записани в Парижкото споразумение. По своята същност развитието на проекта CCS е съвсем нова дейност по своята същност и създава индустриални възможности както за норвежката, така и за европейската промишленост, отбелязва Anders Opedal, изпълнителен вицепрезидент в областта на проектите и технологиите в Equinor.

“Този уникален проект отваря възможност за декарбонизация на тези сектори от промишлеността, които са с ограничени възможности за намаляване на емисиите от СО2“, казва той. Както е известно и трите компании, участващи в проекта вече се ангажираха с постигането на нулеви емисии от дейността си през 2050 година.

Инвестиционното решение завършва етапа на изследването в сътрудничество между  Equinor, Shell и Total с властите на Норвегия при провеждането на инженерни изследвания и планирането на проекта, изграждането на експерименталните инсталации и разработката на необходимите споразумение. След приемането на инвестиционното решение партньорите смятат да създадат съвместно предприятие.

Първоначалните инвестиции ще са от порядъка на 6,9 млрд. норвежки крони (680 млн. щатски долара). „Проектът ще създаде така необходимите работни места за норвежката промишленост, при това 57 % от инвестициите ще бъдат насочени към норвежки предприемачи“.

„CCS е важна технология, която ще помогне на обществото и икономиката да се развива в процеса на енергийния преход. Shell работи по веригата за създаване на стойност от CCS, а  Northern Lights още повече ще допринесе за глобалния портфейл на CCS”, казва Syrie Crouch, вицепрезидент на Shell.

“Total се гордее с това, че е част от първия търговски проект за транспортиране и съхранение на въглерод в Европа. Заедно с промишлените ни партньори под ръководството на Норвегия успяхме да завършим успешно техническите изследвания и да направим важна стъпка по пътя към осъществяването на проекта. Днес повече отвсякога сме готови да продължим усилията за развитието на технологията CCS, която е необходима за постигането на целите на въглеродна неутралност на ЕС и е неотменна част от новите климатични амбиции на Total по постигането на нулеви емисии (Net Zero) през 2050 г., коментира Philippe Sauquet, президент, отговарящ за газа, ВЕИ  и електроенергетиката в Total.

Първият етап на проекта предвижда създаване и начало на експлоатация на мощности за транспортиране, нагнетяване и съхранение до 1,5 млн. тона СО2 годишно.

„Северно сияние“ ще работи по следния начин: втечненият и намиращият се под налягане СО2 ще бъде нагнетяван в „места за улавяне“ - например на електроцентрали или нефтопреработващ заводи и след това чрез специално проектирани кораби ще бъде доставян до терминал на остров Naturgassparken на западното крайбрежие на Норвегия, недалеч от Берген. Там СО2 ще бъде вкарван в резервоар за временно съхранение, а след това транспортиран по тръбопровод на място за съхранение и нагнетяван в подемен резервоар на ниво от 2500 – 3000 метра под морското дъно на южния участък на полето Трол, където може да се съхранява за неограничено време.

Мощностите на обекта могат да бъдат разширявани на етапи. Перспективите зависят от обемите на пазарното търсене от страна на големите емитенти на СО2 в Европа.
Ако правителството на Норвегия вземе решение през тази година, се очаква обектът да започне да функционира още през 2024 година.

Технологията за улавяне и съхранение на въглерод е сред най-коментираните. От една страна тя продължава епохата на нефта и газа и дава възможност на нефтогазовите компании да продължат традиционната си дейност в условията на настоящия климатичен дневен ред. Затова тези компании са сред очевидните привърженици на съхранението. От друга страна съществуват и много въпроси, касаещи надеждността на този метод на намаляване на климатичния отпечатък на някои видове икономическа дейност, както и икономиката на проектите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща