Бразилия предвижда изграждане на 8 атомни енергоблока през следващите 30 години

Енергетика / Технологии
3E news
457
article picture alt description

Министърът на миннодобивната промишленост и енергетиката на Бразилия Бенто Албукерке заяви, че правителството приключва бизнес модел, който ще бъде представен на потенциални партньори с интерес към строителството на нови атомни централив Бразилия, съобщава сайта petronoticias.com.br.

Речта на Албукерке идва няколко дни, след като бразилското правителство потвърди, че Националниятплан за развитие на енергетиката до 2050 г., който бе внесен за обществено обсъждане, предвижда строителство на осем нови атомни енергоблока с обща мощност 10 гигавата в близките 30 години.

Президентът на Бразилската асоциация за развитие на атомната индустрия (ABDAN) Селсо Куня коментира изявлението на министъра и напомни, че за строителството на осем атомни енергоблока са необходими 50 милиарда долара.

„Смятаме, че трябва да следваме модел с участието на частния сектор. За 30 години са ни необходими около 300 милиарда реала, тоест –10 милиарда реала годишно. Това е значителна сума и ще трябва да привлечем частния сектор“, обяви Куня.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща