IRT Jules Verne: Международен консорциум започна работа по проект за 100 процента преработка на вятърни перки

Енергетика / Технологии
3E news
622
article picture alt description

Френският изследователски център  IRT Jules Verne съобщи за създаването на международен консорциум за разработка и производство на вятърни перки, които ще могат да бъдат преработвани до 100 %. Това ще бъде осъществено чрез проект ZEBRA (Zero wastE Blade ResArch).

Вятърната енергия, както на сушата, така и в морето, играе критична роля в световния преход към енергийни източници без въглерод. С продължителност на живота от 30 години и степен на рециклируемост на вятърни турбини от 85% до 90%, вятърната енергетика се стреми да запълни оставащата празнина, като проектира и произведе първата 100% рециклируема лопатка (перка) на вятърна турбина, се казва в съобщението на Френският изследователски център  IRT Jules Verne.

Днес от 85 до 90 % от общата маса на вятърните турбини (основно стомана и бетон) може да бъде преработвана. Проблем е обаче преработката на перките на вятърните турбини. Съставени от сложни композитни материали, осигуряващи здравината,  лекотата и дългия живот на перките, те изискват и особени процеси на преработка. С проектът си  ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch), френският център IRT Jules Verne се опитва да запълни тази празнина с проектирането и пускането на първите вятърни перки с възможност до 100 % вторична преработка.

Проектът ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch), управляван от IRT Jules Verne, сега обединява индустриални компании и технологични центрове - Arkema, CANOE, ENGIE, Suez, LM Wind Power, Owens Corning - за справяне с това ново предизвикателство.

Проектът ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch), управляван от IRT Jules Verne, обединява индустриални компании и технически центрове, за да демонстрира в пълен мащаб техническото, икономическото и екологичното значение на термопластичните перки на вятърни турбини, с подход за екодизайн за улеснено рециклиране. Проектъ, който стартира е  за период от 42 месеца с бюджет от 18,5 милиона евро (21,8 млн. долара).

За да се ускори преходът на вятърната енергетика към кръгова икономика за перките на вятърните турбини, проектът ZEBRA създава стратегически консорциум, който представлява пълната верига на стойността: от разработването на материали, производството на перки, експлоатацията и извеждането от експлоатация на вятърни турбини и накрая рециклирането на изведеният от употреба материал.

Компанията Arkema е разработила Elium®, термопластична смола, известна с възможностите си за преработка чрез деполимеризация или разтваряне, която се използва в проекта ZEBRA.

В проекта ще се използва и опитът на CANOE в областта на разработката на полимери, въглеродни влакна и вторичната преработка на полимерите.  

Френската компания Engie оперира вятърни електроцентрали и управлява мощности от порядъка на 8,5 ГВт. Тя е лидер във вятърната енергетика на Франция с мощности в този сектор от 2,6 ГВт. Целта на компанията е да осигури ускоряване на прехода към въглеродно неутрална икономика чрез устойчиво развитие на ВЕИ-тенологиите.

LM Wind Power е водещ световен разработчик и производител на перки за вятърни турбини Компанията ще участва в проекта със завода си в Шербург.

Owens Corning се нарежда сред световните лидери в областта на фибростъклото и композитните материали и притежава патентованата технология High Modulus Glass за еластичността на стъклото.

В рамките на проекта ZEBRA се предвижда LM Wind Power да разработи и подготви два прототипа на перки с използването на смолата на Arkema, за да се проследи поведението на композитните материали и се потвърди възможността за промишлено използване. Паралелно ще се работи и по оптимизиране и автоматизация на производствения процес с цел намаляване на потреблението на енергия и на производствените отпадъци. След това ще се проучват методите за преработка на материалите, използвани в прототипите на перките за създаване на нови продукти, а впоследствие ще бъде  направена оценка на екологичната и икономическа целесъобразност за по-нататъшното използване на термопластични материали в перките на бъдещите вятърни турбини.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща