ЮАР ще избира финансов модел за изграждане на АЕЦ

Енергетика / Свят
3E news
2132
article picture alt description

Асоциацията за ядрена индустрия на ЮАР (Niasa) предложи шест варианта за финансиране на проект за АЕЦ в страната, пише nucnet.org. Според официални източници на правителството, най-вероятен е моделът BOOT (Build-Own-Operate-Transfer – изграждане, собственост, управление и прехвърляне), подобен на този, използван от Русия за проекта АЕЦ „Аккую“ в Турция. От Асоциацията коментират, че високата стойност на електроенергията заради изплащането на инвестицията, означава, че лихвените проценти ще са жизненоважни за всеки нов атомен проект в Южна Африка.

Според Niasa реалните лихвени проценти върху държавния дълг, които се коригират спрямо инфлацията, могат да бъдат в диапазона от 2% до 3%, докато тези за високорисково финансиране със собствен капитал могат да варират от 10% до 15%.

Други опции за финансиране пред ЮАР са междуправителствен заем, корпоративно финансиране и предоставяне на финансиране от компания, която предлага изглаждането на АЕЦ в чужбина – модел, използван от държавните China National Nuclear Corporation и China General Nuclear Power Group (Китай), EDF (Франция) и „Росатом“ (Русия).

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща