Цената на петрола расте

Икономика / България
3E news
331
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол тази сутрин стартират с ръст в резултат на позитивните новини, свързани с преговорите между САЩ и Китай. По-рано агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на информирани източници, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е съгласувал първия етап от търговската сделка с Китай.

Стойността на февруарския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 64,6 долара за барел, което е с 0,4 долара или 0,62 % повече от цената при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в четвъртък, фючърсът поскъпна с 0,48 долара или 0,75 % - до 64,2 долара за барел.

Договорът за петрола сорт WTI за януари на NYMEX поскъпва с 0,3 долара или 0,51 % за барел до 59,48 долара за барел. При затварянето на пазара стойността бе 59,18 долара за барел, увеличавайки се с 0,42 долара или 0,71 % в сравнение с предишната сесия.

Според съобщението на Bloomberg, Тръмп е одобрил първия етап от търговската сделка с Китай, което означава, че има пълна възможност за отпадане на новите американски мита върху стоки от Китай на стойност от 160 млрд. долара, предвидени за въвеждане на 15 декември. Politico от своя страна очаква още днес да бъде подписано този първи етап от търговското споразумение.

The Wall Street Journal съобщава, че американската страна е предложила на Пекин да понижи два пъти действащите мита върху стоките от китайския експорт, общият обем, на които е 360 млрд. долара годишно, а също така да отмени новия етап от въвеждането на митата, планирани за 15 декември.

Степента на намаляване на действащите мита ще бъде ключов фактор за оценка на потенциалното увеличение на търсенето на петрол, отбелязват експертите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща