Цената на златото надхвърли 1600 долара за унция, паладият поскъпна с 6 процента

Икономика / България
3E news
812
article picture alt description

Благородните метали поскъпват поради опасенията, че разпространението на коронавируса от нов тип ще окаже съществено негативно влияние върху глобалната икономика. Инвеститорите продължават да изкупуват активите като „безопасно убежище“, предпочитайки благородните метали пред ценните книжа,  доходността, на които е на много ниски нива, отбелязват наблюдателите на пазара.

Котировката на априлските договори на Comex в сряда се повиши с 0,3 % - до 1608 долара за унция. Това е повишение в рамките на пета поредна сесия. При предишната сесия цената нарасна с 1,1 % и достигна максимума почти за 7 години (от март 2013 г.), сочат данните на финансовите анализатори.

Мартенските договори за среброто поскъпват с 0,6 % - до 18,25 долара за унция.

Цената на паладия на спотовия пазар по време на търговията се увеличи с 8,4 % - до 2849,61 долара за унция, което е нов исторически рекорд. След това нарастването спадна до 6 % (2785 долара за унция). От началото на седмицата паладият поскъпна с 14 %, а през тази година – с 45 %, посочват наблюдателите на пазара. Експертите очакват запазване на многогодишния дефицит на доставките на метала през 2020 година. Търсенето може да превиши предложенията с 1,9 млн. унции през тази година срещу 1,1 млн. унции през 2019 г. прогнозират от Anglo American Platinum. Анализаторите от  Commonwealth Bank of Australia пък очакват дефицит равен на 20 % от пазара на паладий. Котировката на мартенския договор за паладия се увеличи с 4,8 % - до 2617 долара за унция.

Платината с доставка за април поскъпна с 1,5 % - до 1009,1 долара за унция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща