Цена на петрола от 80 и дори 100 долара за барел е напълно възможна

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
578
article picture alt description

Очакванията за ръст на цените на петрола зачестяват. Още повече, че всеки ден се наблюдава ново и ново повишение.

Bank of America очаква поскъпване на петрола във връзка с възстановяването на търсенето след пандемията от коронавируса. Ръст на цената се прогнозира и от инвестиционните банки Morgan Stanley и Goldman Sachs. Преди ден от азербайджанската SOCAR Trading изразиха очакване за скок до 100 долара за барел още през следващата 2021 година.

Bank of America

Цената на сорт Brent ще достигне 70 долара за барел през второто тримесечие на 2021 година, което е с 10 долара за барел повече в сравнение с предишната прогноза. Това се казва в последното издание „Глобални изследвания“ на Bank of America. Средната цена на Brent за тази година се очаква да е 60 долара за барел, а на сорт WTI – 57 долара за барел.

Меката монетарна политика в икономически развитите страни, ограничените предложения в резултат на споразумението ОПЕК+, както и последствията от необичайните студове в Тексас са основните причини за поскъпването на петрола, смятат експертите от инвестиционната банка. Според експертите от Bank of America “студовете в Тексас през миналата седмица ще доведат до намаляване на световните запаси с 50 млн. барела, а това ще окаже подкрепа на петролните котировки“.  Посочва се също така, че доброволното ограничение от страна на Саудитска Арабия през февруари и март, спазването от страните от ОПЕК+ на квотите също ще окаже влияние в посока поскъпване на черното злато.

Заедно с това обаче съществуват и рискове от понижение на цените. Един от тези рискове е свързан с увеличаването на добива от Иран при сваляне на санкциите от САЩ. Според експертите от Bank of America, ако санкциите бъдат свалени, то Иран е в състояние да увеличи добива до 2 млн. барела на ден за кратко време.

Morgan Stanley и Goldman Sachs  

Експертите от другата инвестиционна банка Morgan Stanley също очакват поскъпване на Brent до 70 долара за барел. Това обаче според тях ще се случи през третото тримесечие и при това ще е за кратко.

Анализаторите подчертават, че за поскъпването си има причини: намаляване на броя на новозаразените от коронавирус в света. Като друг фактор те посочват, че нивото на натоварване на рафинериите в страните извън ОИСР вече е достигнало нивото отпреди пандемията от коронавируса.

Средната цен на сорт Brent е преразгледана за второто тримесечие от 55 до 65 долара за барел, а за четвъртото – от 60 до 65 долара за барел.

На петролният пазар, според експертите се е появил по-голям дефицит на предложенията то този, който се е очаквал според консенсусната прогноза. На този фон те очакват, че към края на годината световното търсене ще се увеличи с 4 млн. барела на ден, запасите ще спаднат, а свободните мощности за производство ще се свият значително.

В края на миналата седмица Goldman Sachs също преразгледа прогнозата си за цената на петрола в посока повишение и то с 10 долара за барел. Сега експертите очакват, че Brent ще се повиши до 75 долара за барел през третото тримесечие на 2020 г. на фона на възстановяването на баланса на търсенето и предложенията, намаляването на запасите и хеджиране на инфлационните рискове.

Според експертите от банката, в края на 2020 г. образувалият се дефицит на предложенията за черното злато е било от порядъка на 2,3 млн. барела на ден. Очакването този дефицит през първото тримесечие на 2021 г. да се свие до 900 хил. барела на ден, но без изгледи да бъде ликвидиран. Прогнозира се също така, че мерките за стимулиране на американската икономика в обем от 1,9 трлн. долара може да увеличи търсенето на петрол в САЩ с 200 хил. барела на ден. Както и възстановяване на търсенето на нефт през август тази година до 100 млн. барела на ден или до нивото отпреди пандемията от коронавируса.  

SOCAR Trading SA

От компанията SOCAR Trading SA са на мнение, че търсенето ще се увеличи рязко, а производителите няма да могат да покрият този бърз ръст.  Излишъкът от запасите, натрупани през 2020 г. в резултат на пандемията ще бъдат напълно изчерпани през лятото на тази година, смята главният търговски директор на компанията Хаял Ахмедзаде (в интервю за Bloomberg).

От компанията очакват ръст на цените на петрола през 2021 г. до 80 долара за барел, а през следващите 18-24 месеца и до над 100 долара за барел.  “През тази година цената на петрола ще достигне 80 долара за барел, тъй като търсенето ще се увеличи рязко, а производителите няма да могат незабавно да отговорят на предложенията“, каза Ахмедзаде.

Според него, излишъкът от запасите, натрупани през 2020 г. в резултат на пандемията ще бъдат напълно изчерпани през лятото на тази година. Освен това, думите му сътресенията в петролния сектор може да доведат и до много високи цени на стоманата.

„Бързо растящите цени на стоманата означават, че за изпълнителите на услуги в нефтогазовия сектор ще е трудно да строят тръби, кладенци  друга инфраструктура, необходима за възстановяване на добива своевременно и в рамките на бюджета. Това ще забави реакцията на предложенията, дори ако търсенето се върне, когато страните излязат от карантината и другите ограничения“, смята Ахмедзаде. „Няма да се учудя, ако видим 80 долара за барел през лятото или до края на годината и над 100 долара за барел през следващите 18-24 месеца“, добавя той.

Разбира се, има и по-скептично настроени експерти и те очакват, че настоящия ръст на цените на петрола няма да продължи дълго като съветват да се изчака срещата на страните от ОПЕК и ОПЕК+ само след няколко дни.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща