Целият кредитен ресурс на МВФ може да отиде в подкрепа на страните, борещи се с коронавируса

Премиерът Бойко Борисов и управляващият директорът на МВФ Кристалина Георгиева проведоха телефонен разговор

Икономика / България
3E news
275
article picture alt description

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс. По прогнози на Фонда се очаква възстановяване през 2021-а, но то ще бъде постигнато, само ако страните успеят да овладеят разпространението на коронавируса, както и да ограничат икономическите щети.

“Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения. Това не само може да подкопае възстановяването, но и да разруши структурата на нашите общества. За да избегнат това да се случи,  много страни предприеха широкообхватни мерки, за да овладеят кризата в здравеопазването по места и за да смекчат влиянието й върху икономиката - и от парична, и от фискална страна”, каза Кристалина Георгиева на пресконференция след телефонен разговор с представители на финансовите власти от 24-те страни от Международния валутен и финансов комитет към Фонда, уточняват от агенцията.

Георгиева каза, че 81 страни са поискали досега помощ от МВФ във връзка с кризата с Covid-19. Тя повтори, че организацията е готова да предостави целия си кредитен ресурс на стойност 1 трилион долара на страни, засегнати от вируса.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Двамата обсъдиха пандемията от коронавирус в света и мерките, които се предприемат за овладяване на кризата и за намаляване на негативните й последици. Кристалина Георгиева отбеляза, че България е реагирала навреме и е предприела адекватни мерки за справяне със ситуацията, като държавата ни може да бъде давана като добър пример за редица действия.

Премиерът Бойко Борисов и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева се съгласиха, че към момента никой не може да прогнозира колко точно ще продължи кризата и затова правителствата трябва да работят целенасочено както за опазване здравето и живота на хората, така и за ограничаване на икономическите щети.

Министър-председателят Борисов изтъкна разумната фискална политика, която българското правителство е провеждало през последните години. По думите му добрата кондиция на България непосредствено преди епидемията позволява повече гъвкавост в настоящата криза и предприемането на редица социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Премиерът посочи също мобилизацията на държавата за защита на хората, борещи се на първа линия с коронавируса.

В рамките на разговора Кристалина Георгиева изтъкна готовността на МВФ да окаже помощ на страните, засегнати от коронавируса. По думите й е важно правителствата да предприемат адекватни и координирани мерки, така че възстановяването от кризата да започне възможно по-скоро. На телефонния разговор на премиера Борисов с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на  икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща