Хонда пусна на пазара първия автомобил достигащ нови нива при автономността и управлението

Икономика / Технологии
3E news
580
article picture alt description

Японската компания Хонда (Honda) пусна днес на пазара първа в света автомобили, отговарящи на трето ниво на автоматизация по международната класификация, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на Хонда. На това ниво отговаря седанът от премуим клас Леджънт (Legend), който има специално оборудване. Засега продажбите са само на лизинг при цена от 11 млн. йени (102 000 долара).

Автомобилите са оборудвани с многобройни помощни системи за шофиране, наречени "Сенсинг елит" (Sensing Elite). При активиране на адаптивния круиз контрол например системата за движение с ниска скорост и системата за придържане в лентата на движение позволяват автомобилът да се управлява без шофьорът да държи волана. Колата сама определя разстоянието на автомобила пред нея и спира, ако се приближи твърде много.

Новият модел на Хонда е оборудван с автопилот за движение при градски задръствания. При активирането му и при включена навигация, колата сама ще набира скорост и ще спира в пътното платно. Друга система позволява да се извършват маневри без непосредствено участие на водача, който само трябва да се увери в безопасността на маневрата и да включи съответния сигнал.

Водачът все пак трябва да следи пътя и да бъде готов да реагира при извънредна ситуация. Скоростта на движение на този тип модели е ограничена.
По класификацията на Сдружението на автомобилните инженери (Society of Automotive Engineers - SAE) има шест степени на автоматизация на колите - нулевата обозначава липса на автоматизация, а шестата - пълна автоматизация, при която не се изисква намеса на човек в процеса на управление. Американският предприемач Илон Мъск, който ръководи производителя на електромобили Тесла (Tesla), обяви по-рано планове скоро да разработи кола с пета степен на автоматизация, припомня БТА.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща