Фонд „Козлодуй” финансира с близо 20 млн. евро рехабилитацията на каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура”

Министър Петкова посети съоръжението, което средногодишно произвежда по 136 гвтч зелена енергия

Енергетика / България
3E news
948
article picture alt description

Енергийният министър Теменужка Петкова и областният координатор на ГЕРБ-Пазарджик Найден Шопов посетиха хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Момина клисура. Министър Петкова разгледа производствените мощности във ВЕЦ „Момина клисура“, която е третото стъпало на каскадата на най-големия и сложен хидроенергиен комплекс в България – Белмекен – Сестримо. Централата е седмата най-голяма производствена мощност на НЕК ЕАД – 120 MW, със средногодишно производство от 136 GWh. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 г. и през 2020 година, а делът на каскадата в общото производство на НЕК на електроенергия е 23%, съобщиха от Областна администрация Пазарджик.

В момента се извършва рехабилитацията на каскада „Белмекен – Сестримо – Момина клисура”, която се финансира от „Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ Козлодуй“ (KIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Стойността на проекта е близо 20 млн. евро, 58% от които грантово финансиране и 42% средства на НЕК ЕАД. Проектът има за цел да увеличи експлоатационната надеждност и да подобри възможностите и действието на централите при участие в първичното и вторично регулиране на честотата на мрежата и захранването на коридори за аварийно възстановяване на енергийната система, чрез подмяна на морално остаряло и амортизирано оборудване.
На посещението присъстваха още областният управител Стефан Мирев, както и общинският председатвл на ГЕРБ Белово Васил Савов

Преди посещението във ВЕЦ “Момина клисура”, областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов присъства и на срещата на министър Петкова с кмета на община Пазарджик Тодор Попов. На нея кметът Тодор Попов получи чек по т.нар. “Норвежки пакет” на стойност 1 041 949лв., чрез който ще бъдат подменени над 1000 осветителни тела по централни улици в гр. Пазарджик.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща