Фон дер Лайен с амбициозен план за зелена и дигитална трансформация на икономиката на ЕС

Икономика / Свят
3E news
1428
article picture alt description

Урсула фон дер Лайен изложи амбициозен план за зелена и дигитална трансформация на икономиката на ЕС, когато призова членовете на ЕП да одобрят екипа ѝ. Тя встъпва в длъжност, когато Европа е изправена пред предизвикателството да намери новата си роля в опасен свят и с и с управление в Брюксел, подкопано от френско-германското съперничество и предстоящото излизане на Великобритания. Но, обръщайки се към Европейския парламент в Страсбург, бившият германски министър на отбраната се постара да отправи оптимистично изказване, призовавайки депутатите да одобрят 27-членната й комисия, за да може тя да започне работа на 1 декември, предава БГНЕС.

“Моля за вашата подкрепа, за да дадете нов старт на Европа”, каза тя, в до голяма степен добре приетата ѝ реч в присъствието на номинираните комисари.

“Нашият съюз ще предприеме трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика и ние ще го направим, защото това ще бъде правилното нещо, а не защото ще е лесно”, каза тя.

Приветствайки холандския вицепрезидент, когото тя беше длъжна да избере за свой заместник от държавите-членки на ЕС, социалистът Франс Тимерманс, като подходящ човек за поста, тя обеща “европейска зелена сделка … за здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика. ”

Освен обещаващи мерки за борба с изменението на климата, Фон дер Лайен настоя, че Европа има възможност да ръководи света към цифрова икономическа революция.

„Ние сме световната търговска суперсила“, похвали се тя. „Ние сме най-големият източник и дестинация на преките чуждестранни инвестиции навсякъде по света.

Трябва да използваме тази двойни сили на дигитализация и климатичен преход, за да засилим нашата индустриална база.”

Фон дер Лайен може да очаква комисията да бъде одобрена, но собственото й назначаване да наследи Жан-Клод Юнкер за президент беше одобрено през юли с едва девет гласа над необходимите, което е доста малко мнозинство и показва разлики в политиката на ЕС.

„Нашите приоритети са решаваща част от комисията на Фон дер Лайен“, заяви Манфред Вебер, ръководител на десния парламентарен блок на ЕНП в парламента.

“През 2024 г. Европа ще има най-амбициозната и приобщаваща политика за климата в света, европейска гранична и брегова охрана, трансформирайки Европол в европейско ФБР, генерален план за борба с рака и създадени милиони работни места”.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща