Унгария и Австрия блокират газопровода BRUA в полза на Русия?

Икономика / Свят
3E news
2087
article picture alt description

Унгарците и австрийците издигат стена пред газопровода BRUA (Bulgaria-Romania-Hungary-Austria), саботирайки интересите на Румъния, сякаш играят "играта на майка Русия". Това заявиха пред румънския вестник "Адевърул" източници, близки до преговорите, цитирани от БТА. Според изданието нито един доставчик или търговец не е резервирал и един кубичен метър газ на търга.

През 2018 г. румънската компания Трансгаз започна строежа на газопровода, който свързва Румъния с България, Унгария и Австрия (БРУА).  Проектът BRUA - Фаза 1 предвижда изграждането на тръбопровод за пренос на природен газ между румънските населени места Подишор (на границата с Унгария) и Рекаш (в южната част на черноморския бряг) с дължина 479 километра. Стойността на първата фаза се оценява на 478,6 милиона евро. При завършването на Фаза 1 от проекта BRUA ще се осъществява двупосочен пренос на природен газ към България - чрез интерконектора Гюргево-Русе - и към Унгария - чрез интерконектора Хория-Чанадпалота. 

В началото на годината EurActiv съобщи, че има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекти. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките.  Т. нар. четвърти списък на ЕС с проекти от общ интерес беше представен от Европейската комисия на 31 октомври 2019 г.. Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи. Сред тях са и българските проекти за газовия хъб "Балкан", за газовите връзки с Гърция, която в момента се строи, и бъдещата със Сърбия, газопроводът BRUA през България, Румъния и Унгария до Австрия, каккто и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа.

Проектите с общи интереси имат право да получават пари на данъкоплатците от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа, който може да покрие до 50% от разходите за проект.

Artelys са направили редица проучвания за газовата индустрия и имат привилегирован достъп до данни от бизнеса. Консултантската компания оценява разходите за 32-те газови проекта на 29 милиарда евро. Клод Турме, министър на енергетиката на Люксембург, казва, че това не би било разумно използване на парите на данъкоплатците в ЕС.

"Рискуваме да изхарчим 29 милиарда евро за бъдещи многократни активи, като в същото време заключваме енергийната ни система в зависимост от изкопаемите газове за следващите 40 години", каза той, цитиран от EurActiv и призовава Европа да даде приоритет на инвестициите за възобновяема енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща