Украйна се готви за транзит на азиатски газ вместо на руски

Енергетика / Свят
3E news
666
article picture alt description

Киев ще търси подкрепа на Европейския съюз за организиране на транзит на газ през Русия за Европа от страните от Централна Азия в случай, че „Газпром“ не продължи договора за използване на украинската газотранспортна система след изтичане на неговия срок. Това заявява председателят на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон.

„Ще продължим борбата си с „Газпром“ и ще търсим подкрепата на Европейския съюз, за отваряне на свободен транзит на газ от Централна Азия за Европа. Преди десет години Туркменистан и Казахстан можеха да продават газ в Европа, транзитирайки през Русия. Смятам, че Европа може би ще е заинтересована от тези източници и ние ще се фокусираме върху това“, казва Макогон в интервю за S&P Global Platts, публикувано на сайта на „Оператор на газотранспортната система на Украйна“.

Освен това, по думите му, ако Русия не продължи с Украйна договорът за транзит на газ за Европа, компанията  ще разгледа възможността за използване на украинската газотранспортна система за транспортиране на други видове - синтетичен метан, биометан или водород. „Ние сме в търсене на такива възможности и аз смятам, че Украйна заедно с нашата газотранспортна система би могла да допринесе съществено за осъществяването на плановете на намаляване на въглеродните емисии в Европа“,  казва Макогон.

Председателят на оператора на газотранспортната система на страната отбелязва също така, че Украйна ще иска също така и прехвърляне на пунктовете за доставка на газ за европейските потребители от границите между европейските страни на границата между Украйна и Русия, което по думите му ще минимизира ценовата дискриминация от страна на „Газпром“.

Русия и Украйна подписаха в края на декември 2019 година пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през Украйна, включително и транзитен договор за пет години, според който „Газпром“ гарантира пренос на 65 млрд. куб м газ през първата година и по 40 млрд. през следващите четири.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща