Турция блокира план на НАТО за защитата на Полша и балтийските държави

Икономика / Свят
3E news
573
article picture alt description

Турция блокира план на НАТО за защитата на Полша и балтийските държави, след като членове на Алианса, включително САЩ, не подкрепиха друг документ, в който „Народните отряди за самоотбрана“ (YPG) се определят като заплаха за Анкара, разкриха дипломатически източници пред вестник Hürriyet, цитиран от агенция Фокус.

Северноатлантическият съвет, основният орган за вземане на политически решения в НАТО, подготви документ за възможни заплахи, отправени на юг от Алианса на заседание на органа в Анкара. В документа YPG се отбелязва като заплаха за сигурността за Турция. Приемането му обаче бе отхвърлено от някои членове на НАТО, включително САЩ. Ако това обаче не се бе случило, YPG за първи път щяха да бъдат определени като заплаха за сигурността в документ на НАТО.

В отговор Турция отказа да подкрепи план на НАТО за отбраната на балтийските държави и Полша. „Ако планът, включващ Турция, не бъде подкрепен, ние няма да допуснем други документи. Онези, които ни помолиха на срещата на министрите на външните работи на НАТО за публикуване на плана за Прибалтика, трябва да проявят същата чувствителност и към този документ“, поясни източникът на изданието, пожелал анонимност.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се опитва да реши проблема преди срещата на върха на Алианса през декември. Норвежецът полага усилия за приемане на текст от всички страни, заяви дипломатическият източник. „Генералният секретар се опитва да намери общ език. Ние казваме, че сме готови за предложения “, обясни източникът, който участва в разработването на плана за отбрана по въпросите на сигурността на Турция.

Ако в документа се споменава YPG, Вашингтон ще трябва да носи юридическа отговорност да се бори срещу групировката, поради което САЩ се противопоставят на плана, твърди още източникът на изданието.

Спорът в навечерието на срещата на НАТО в Лондон по повод 70-годишнината от създаването му, е пореден знак за разделение между Анкара и Вашингтон заради операцията на Турция в Северна Сирия. Пратениците на НАТО търсят официално одобрение от всички 29 държави-членки за военния план за защита на Полша, Литва, Латвия и Естония в случай на руско нападение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща