Трета поредна сесия на загуба за европейските пазари на акции

С най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
631
article picture alt description

Пазарите на акции в Западна Европа спаднаха за третата поредна сесия в сряда на фона на нарастващите опасения относно икономическото въздействие на втората вълна от коронавирусната пандемия.

Според анализаторите на най-голямата италианска банка UniCredit, заплахата от нови ограничителни мерки, чието въвеждане сериозно засегна икономиката на страната по време на първата вълна на пандемията през пролетта и лятото, "силно понижи" настроенията на участниците на борсите.

Освен това, натискът върху пазарите оказва и несигурността на резултатите от президентските избори в САЩ, които ще се проведат следващата седмица.

В същото време търговците оценяват следващата порция от тримесечните отчети на компаниите.

Дори добри новини като прогнозата на Германския институт за икономически проучвания (DIW), публикувана днес и цитирана от Ройтерс, че най-голямата европейска икономика е нараснала с 6 процента през третото тримесечие, не можа да промени низходящия тренд на пазара. Експертите на института посочват заплахата от нови ограничения, свързани с коронавируса, и предупреждават, че много компании все още се борят с последиците на режима на изолация от пролетта, като са останали почти без финансови резерви.

На фона на увеличаването на случаите на COVID-19 германският канцлер Ангела Меркел успя да убеди премиерите на федералните провинции да затворят всички ресторанти и барове от 4 ноември в опит да се ограничи разпространението на заразата.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 1.97%, а от националните измерители на „синити чипове“ с най-голям спад беше германският DAX (-2.84%), следван от френския САС 40 (-2.72%), италианския FTSE MIB (-2.56%), испанския IBEX 35 (-1.93%) и британския FTSE 100 (-1.72%). Следобед низходящият тренд се запази, а при някои индекси понижението се ускори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Акциите на банките претърпяха най-сериозни загуби в сряда. Най-голямо е понижението на акциите на Deutsche Bank, които до обед спаднаха с 1.6%, въпреки че най-голямата германска банка е реализирала нетна печалба през третото тримесечие, която е значително по-висока от прогнозата, благодарение отчасти на добрите резултати от инвестиционния бизнес на кредитната институция. Следобед, обаче, спадът беше овладян повече от процент от сутрешната загуба беше изтрита, за да затворят акциите на ниво от минус 0.64%.

Книжата на германския производител на спортни стоки Puma също поевтиняха, като затвориха на минус 3.50%, въпреки че компанията увеличи печалбите и приходите си през третото тримесечие, но разочарова инвеститорите, като заяви, че не може да предостави финансова прогноза за текущата година като цяло поради несигурността на пазара, заради коронавирусната пандемия.

Цената на акциите на PSA Group спаднаха с паднаха с 4.54%, след като френският автомобилен производител намали приходите с по-малко от 1% през третото тримесечие и обяви, че очаква продажбите на автомобили в Европа да спаднат с една четвърт до края на годината.

Книжата на една от най-големите търговски вериги Carrefour загубиха 0,11%. Френският търговец на дребно отчете ръст на продажбите през третото тримесечие и потвърди целите, поставени като част от плана за финансово развитие на Carrefour за 2022 г.

Капитализацията на BASF спадна с 6.73%, след като германската химическа корпорация, една от най-големите в света, обяви предварителните резултати за третото тримесечие, които съвпаднаха с прогнозата си за текущата година.

Акциите на Sopra Steria Group потънаха с 13.1% и слязоха на дъното на общия индекс STOXX 600. Френската компания за информационни технологии намали приходите през третото тримесечие, главно поради слабата бизнес активност в авиационния сектор.

Понижението на цените на петрола оказа натиск върху най-големите енергийни компании. Котировките на акциите на британската BP и на френската Total се понижиха с 2.1% и 3.8% соответно.

Финландският авиопревозвач Finnair обяви срив от близо 90 процента на приходите през третото тримесечие на фона на резкия спад на превозените пътниците заради епидемията от коронавирус. Приходите за периода юли-септември са спаднали до 97.4 млн. евро, а нетната загуба за тримесечието е била 199 млн. евро спрямо печалба от 57 млн. евро през същия период на 2019 година. След тези данни акциите на Finnair се понижиха с 3.83%, след като по-късно стана ясно, че между февруари и септември авиокомпанията е платила над 400 млн. евро за да бъдат върнати парите за билети за полети, които са били отменени. Неотдавна Finnair обяви планове да съкрати 700 работни места, включително 600 във Финландия, като част от мерки за намаляване на разходите.

След новината, че двете швейцарски фармацевтични компании Novartis и Molecular Partners са сключил споразумение за съвместно разработване на два медикамента за лечение на COVID-19, цената на акциите на Novartis спадна съответно с 2.78%, докато на Molecular Partners поскъпнаха с 29.04% и се изкачиха на върха на STOXX 600.

Споразумението е за изследвания и пускане в търговската мрежа на два противовирусни медикамента, които са в началната си фаза на разработване (MP0420 и MP0423). Тези медикаменти могат да бъдат използвани и като превенция, и като лечение на COVID-19, уточни Novartis в съобщение до фондовата борса в Женева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща