„Трейс груп холд“ остава публична компания, засега

Мажоритарния собственик на холдинг се отказа да отправя търгово предложение към миноритарните акционери

Икономика / България
3E news
735
article picture alt description

Най-вероятно „Трейс груп холд“ ще остане публична компания, засега, след като мажоритарният собственик на холдинга проф. Николай Михайлов се отказа да отправя търгово предложение към миноритарните акционери, за да изкупи техния дял. В Съобщение до БФБ-София проф. Михайлов пише, че той е отправил искане по чл. 56, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс за прекратяване на административното производство, защото не възнамерява да внесе коригирано търгово предложение в установения срок от 20 работни дни след поисканите от финансовия регулатор корекции.

Нека припомним, че на 6 август КФН забрани временно процедурата по обратното изкупуване до отстраняване на откритите от регулатора непълноти и несъответствия във внесенетие документи за търговото.

Вижте още: КФН забрани временно търговото предложение за изкупуване на акции на „Трейс груп холд“ от мажоритарния собственик

Така в миноритарните акционери остават 2 416 655 бр. акции (9.99%) от капитала на „Трейс Груп холд“, ако самите те не решат друго, като да продадат своите акции, което е нормално в подобни ситуации.

Когато проф. Михайлов обяви намерението си да изкупи обратно акциите на миноритарните акционери на цена от 3.80 лв. за акция, той заяви, че след като приключи процедурата, той има намерение да свали холдинга от борсата, което означава и дружеството да не е със статут на публична компания. При новата ситуация „Трейс груп холд“ остава публична, а мажоритарният собственик притежава 90.01% от капитала на холдинга или общо 21 783 345 акции, от които 5 514 490 са чрез свързани лица - дружеството Галини Н ЕООД, на което е управител, синовете му Галин, Николай и Кристиян, дъщеря му Лилия, брат му Таньо Михайлов, както и партньорката му Десислава Любенова, с която е сключил споразумение за нейните акции.

След новината, в края на днешната борсова сесия, бяха изтъргувани общо 20 546 броя акции за 80 777 лева, показват данните от търговията на БФБ в сряда. Последната цена е била 3.80 лв. за акция, колкото беше и заявеното предложение за обратно изкупуване от проф. Михайлов. При старта на търговията в сряда цената е била 4.160 лв. за акция. По време на търговията е имало сделки между 3.620 лв. (най-ниска) и 4.160 лв. (най-висока) или средната цена е била 3.932 лв. за акция.

Равносвметката за деня е спад на цената на акциите на „Трейс груп холд“ с 9.52%, а от 6 август, когато КФН временно забрани търговото, до 12 август цената на акциите е спаднала с 4.52%, като са реализирани сделки с 44 434 лота за 178 130 лева, показва базата данни на infostock.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща