Трейдърите на долари очакват данните за производствената активност и работните места в САЩ

Еврото нарасна леко с 0.01% до 1.1230 щатски долара, а спрямо британския паунд общата европейска валута се търгуваше на ниво от 1.1022 евро за един панунд, което представлява ръст от 0.14%, след като се понижи с 0.9% във вторник

Икономика / България
3E news
357
article picture alt description

Доларът отстъпва незначително спрямо еврото в сряда преди данните, които се очаква да покажат нарастване на производствената активност в САЩ, а пазарът на труда продължава да се възстановява възстановява от икономическия шок, причинен от пандемията на коронавируса.

Еврото се търгува в тесен диапазон, тъй като пазарните участници очакват данни за производствения сектор в Германия, продажбите на дребно и процента на безработица, за да преценят здравето на икономиката в еврозоната.

Йената се повиши слабо, след като висш говорител на правителството заяви, че Япония може да наложи извънредно положение в отговор на нарастващата коронавирусна пандемия.

Увеличаването на новите заразени в южната и югозападната част на САЩ разтревожи някои валутни търговци, но повечето инвеститори залагат, че това няма да принуди губернаторите на отделните щати да отменят постепенното възстановяване на местната и глобалната икономика. Последните данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“ към 6 часа сутринта по Гринуич, показват, че заразените с COVID-19 по целия свят са 10 482 866 души, от които 509 980 са загиналите, а излекуваните са 5 338 064. В САЩ заразените са 2 653 638, като за последното денонощие са се увеличили с 47 904, а починалите са 127 393, а излекуваните са 784 602 души.

„Доларът ще получи допълнителна подкрепен спрямо йената, ако икономическите данни от САЩ са положителни, но щатските държавни облигации не поскъпнат много заради спекулациите за контрола на кривата на доходността“, Прогнозира Шусуке Ямада, ръководител на анализаторския екип за капиталовите пазари в японското подразделение на щатската банка Merrill Lynch в Токио.

„Еврото изглежда стабилно, но има въпросителни относно Brexit и темповете на отваряне на икономиката, което означава, че има вероятност много скоро еврото да бъде надценено“, уточнява Ямада.

Еврото нарасна леко с 0.01% до 1.1230 щатски долара, а спрямо британския паунд общата европейска валута се търгуваше на ниво от 1.1022 евро за един панунд, което представлява ръст от 0.14%, след като се понижи с 0.9% във вторник*.

Йената се повиши с 0.24% до 107.65 йени за долар, като се отдалечи от тримесечното дъно, достигнато във вторник. Японската валута реагира много слабо, след като данните на централната банка на Япония (BoJ) показват, че бизнес активността е достигнала 11-годишен спад.

Паундът се продава за 1.2382 щатски долара, като се повишил с 0.11%, компенсирайки част от загубите от предишния ден, причинени от притесненията относно търговските преговори на Великобритания с Европейския съюз.

Индексът на мениджърите по покупки (PMI) на Американския институт за управление на доставките, който трябва да бъде публикуват по-късно в сряда, се очаква да покаже, че икономическата активност през юни продължава да се възстановява от 11-годишно дъно, достигнато през април, когато коронавирусът парализира голяма част от световната икономика. Инвеститорите очакват с повишено внимание месечния доклад за работните заплати в САЩ, който ще бъде обявен в четвъртък, като се очаква да покаже, че икономиката добавила 3 милиона работни места през юни.

Континенталният юан се понижи с 0.04% до 7.0676 юана за долар, след като Народната банка на Китай намали лихвите за повторно отпускане на заеми, за да намали разходите за финансиране на малките фирми.

Някои инвеститори се опасяват от дипломатическо напрежение между Китай и САЩ заради новия закон за сигурността на Хонконг, който влезе в сила в сряда.

Доларът не успя да се повиши спрямо стоковите валути напоследък, което показва, че някои инвеститори остават предпазливи към рисковите активи, заради спадащите цени на петрола и другите суровини.

Обикновено доходността от на държавнине облигации на САЩ нараства при подобряване на икономиката, но цената на 10-годишните дългови книжа се движи в тесен диапазон около плюс 0.65% от средата на юни, когато председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл заяви, че робта на Фед обсъждат как може да контролира кривата на доходността, за да бъде ограничавана доходността на облигациите.

Австралийският долар се купува за 0.6910 щатски долара в сряда, след печалба от 0.5% във вторник. Новозеландският долар се задържа на ниво от 0.6443 щатски долара, след като също спечели 0.5% в предишната сесия.

Швейцарският франк - валутата, която традиционно се търси като сигурно убежище по време на повишен риск, също се повиши спрямо зелените пари, което показва, че само положителните икономически данни не са достатъчни за широка подкрепа на долара. Швейцарският франк нарасна с 0.01% до 1.0533 щатски долара.

За еврото липсва сигурна подкрепа, заради смесените сигнали за здравето на икономиката на еврозоната и ограничения напредък в преговорите за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС. Очаква се по-късно в сряда данните от Германия да покажат, че продажбите на дребно в най-голямата европейска икономика спадат с по-бавни темпове, но производственият сектор продължи да се свива, което може да навреди на подкрепата за еврото.

*Котировките са актуални към 10.00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща