Транзитът на газ през Украйна от началото на годината е достигнал 20 млрд. куб м

Енергетика / Свят
3E news
427
article picture alt description

Транзитът на руски газ през Украйна по новия договор с „Газпром“ е достигнал 20 млрд. куб м. Това съобщи председателят на компанията „Оператор на газотранспортната мрежа на Украйна Сергей Макогон.

„Транзитът на газ от началото на годината по новия транзитен договор с „Газпром“ достигна 20 млрд. куб м. Продължаваме работата за осигуряване на енергийната сигурност на ЕС и Украйна. Според новият договор благодарение на принципа „пренеси и плати“ Украйна ще получи около 7 млрд. долара до 2025 година, независимо от обема на физическото транспортиране. Украйна не трябва да даде нито една възможност  за разваляне на този договор, от което може да са заинтересовани сили както извън Украйна, така и вътре в Украйна. За това сочи неотдавнашният иск за неконституционност на проведеното отделяне на Оператора на газотранспортната система“, пише Макогон.

Русия и Украйна подписаха на 20 декември 2019 г. протокол за газово сътрудничество, който включва договореност за уреждане на юридическите разногласия. В рамките на документа „Газпром“ вече е платил на „Нафтогаз“ 2,9 млрд. долара във връзка с решението на Стокхолмския арбитражен съд.

Освен това на 30 декември Русия и Украйна подписаха пакет от споразумение за продължаване на транзита на газ през Украйна, в това число и договор за транзит за срок от 5 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща