Топлофикация Перник инвестира в по-чиста топлинна енергия за абонатите си и подобряване на въздуха в града

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1130
article picture alt description

Възможно ли е декарбонизацията у нас да се превърне в двигател за устойчив икономически растеж и социален напредък, г-н Кацаров?

Смятам, че политиката и мерките за декарбонизция имат възможността да направят икономиката на страната ни още по-силна и конкурентоспособна. Също така тя може да стане и „по-зелена“ към каквото се стремят европейските страни. Считам, че в този процес на трансформация към по-екологично производство, активно участие трябва да има и от страна на служителите и работниците, които са пряко засегнати от Европейската Зелена сделка. Дали може да има социален напредък, зависи от това дали ще успеем да използваме всички възможности, които ни бъдат предоставени от Европа за преквалификация и квалификация на заетите в сектор Енергетика.

Надявам се в изследването на справедливия преход на въгледобивните региони в България да вземат активно участие както институциите, така и организациите и бизнесът, за да се превърне „зелената“ трансформация в България в двигател, а не да станем жертва. Топлофикация Перник сме част от Югозападния въглищен регион и специално тук се работи за преобразуването ни в екологична и чиста зона. Различни институции от национално до местно и регионално ниво, организации, профсъюзи, бизнес и НПО-та търсят решения за „зеления“ преход. Действията на Европейския съюз са насочени дългосрочно към намаляване на въглеродните емисии и това предвижда подобряването на енергийната ефективност ни ефективност и внедряването на алтернативни горива. Считам, че нашият регион има сериозни предпоставки за инвестиции в алтернативни икономически дейности, както и предприятията, които сме в него да бъдат модернизирани и да продължават да работят съобразно целите на Европа.

Какви са възможните сценарии за региона, в който се намира Топлофикация Перник и за самото предприятие?

Смятам, че има три възможни сценария. Единият е да се запази статуквото и да обречем на „бавна смърт“ един регион с много възможности за инвестиции. Вторият сценарий почти се доближава до целите на справедливия преход, а именно икономическа и териториална трансформация, съобразена с вътрешните възможности и предимства на региона. И третият, който според мен е най-благоприятният, привличане на външни инвеститори с цел „творческо надграждане“.

Конкретно в Топлофикация Перник, ние вече сме започнали нашата трансформация от въглища на друг вид по-екологично гориво. Нашето намерение е да работим на природен газ през летните месеци, заедно с биомаса. Реализацията на газовия ни проект ще осигури чиста топлинна енергия за абонатите, както и ще подобрим влиянието на работата ни върху качеството на въздуха. Предвиждаме въвеждане в експлоатация на три когенерационни мощности, използващи като гориво природен газ, построяване на нова сграда, обособяване на спомагателни трасета за вода, пара, газ и др. Инвестиционното ни намерение ще се реализира на площадката на ТЕЦ „Република“.

Кой от трите сценария е възможно най-реализуем?

На този етап считам, че вторият сценарий за икономическа и териториална трансформация е възможно да се случи в близките години. Надявам се след това да се реализира и третият. Най-важното е да не се оставим на сегашното положение и възможностите да „изтекат между пръстите ни“.

Вярвам, че ще бъде изработен регионален план, ориентиран към местните условия подход и план, основаващ се на целите на Европейския зелен пакт. Имаме нужда от спешни действия, за да продължаваме да бъдем конкурентни на енергийния пазар. Имаме възможност да внедрим горива, от които да се произвежда електроенергия с ниски въглеродни емисии, използвайки ноу-хау и съществуващите инфраструктури. Колкото по-бързо и организирано се премислят възможните посоки на действие във връзка с предстоящата "зелена революция", толкова по-адекватно ще успеем да приложим добрите европейски практики и модели, които съвремието ни предлага, без да има икономически и социален негативен ефект. Енергетиката е основен икономически сектор, от който зависи степента на развитие и ефективността на всички останали икономически сектори.

С едно изречение, какво за Вас е „справедлив енергиен преход“?

Справедливият преход е осигуряване на устойчивост на околната среда, социално приобщаване, запазване на сегашните и откриване на нови работни места и справяне с бедността.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща