Тол системата ще стартира с 6 хил. км платени пътни участъци от 20 хил. км републиканска мрежа

Икономика / България
3E news
537
article picture alt description

Тол системата ще стартира с 6 050 км платени пътни участъци от 20 000 км републиканска пътна мрежа. Така 14 000 км остават безплатни за тежкотоварния трафик, като за тях няма да се плащат нито тол, нито винетни такси, заяви експертът от Националното тол управление Георги Балабанов в интервю за БНТ, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Платените участъци обхващат автомагистралите, първи и частично втори клас пътища, като една от целите на тол системата е да се въведе справедливо таксуване за транзитния трафик на превозните средства над 3.5 тона.

„Сега виждаме неравенство – тези, които амортизират пътя повече, плащат по-малка сума от постъпления от е-винетки. И това е целта на тола - да се осигури един правилен модел, който да доведе до това пътната инфраструктура да се самоиздържа“, заяви още Георги Балабанов.

Междувременно проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия, че 85% процента от приходите от тол системата ще отиват за поддръжка, рехабилитация и нови пътища.

„Тарифите за преминаване на тежкотоварните автомобили през страната са различни, но например за един камион с четири оси и еко категория евро 4 от Бургас до София цената е малко над 70 лв., а ако е от по-ниска категория, цената е 86 лв. За малките камиони тарифата от 3.5 до 12 тона при евро 4 е малко над 14 лв., а от София до Варна е малко над 16 лв.“, посочи Асенов. По думите му през страната на ден се отчитат между 12 и 18 000 превозни средства в рамките на тежкия трафик.

„На месец приходите от тол системата се очакват между 40 и 60 млн. лв. На годишна база предвиждаме около 550 – 650 млн. лв. да събираме. В сравнение с други държави България ще постигне около 15% за разходи за всичко в рамките на тол системата. 85% процента от приходите ще отиват за поддръжка, рехабилитация и нови пътища. В момента разполагаме с около 148 млн. лв. за поддържа на пътната инфраструктура. Половината от тях отиват за зимно поддържане. Поддържането и зимното поддържане обхваща и третокласните пътища. Със 70 млн. много трудно АПИ може да работи по една мрежа от 20 000 км, което е около 35 лв. на километър годишно. Увеличавайки тази сума поне 2 - 3 пъти и оставяйки един раздел за ново строителство, ще постигнем едно по-ново ниво и качество. Разходите няма да отидат само за асфалт. Има разходи и за планирани мероприятия за пътна безопасност, което да намали пътния травматизъм. Ние искаме да сме активен фактор в този процес чрез тол системата“, добави Асенов.

По думите му в зависимост от интензивността между 25 и 50 години е нормалният срок за изплащане на такова съоръжение като тол системата.
„Има идея за уеднаквяване на механизма на таксуване на Балканите. Можем да достигнем в един момент и до еднакви такси, но първо трябва да имаме еднаква технология за таксуване“, посочи още той.

Имаме 15 млн. лв. повече приходи от транзитен трафик това лято, заяви още проф. Асенов. „Тол контролът има всички правомощия като контролен орган на пътя. Може да осъществява спиране на превозно средство и проверка. Проверката се извършва на базата на талона на автомобила. След като се установи нарушение, може да се поискат документи на шофьора с цел съставяне на акт за установяване на нарушение. Ако водачът откаже да си предаде документите, ние сме с координация с КАТ, за да се вземат необходимите мерки“, добави той.

По думите му с въвеждане на автоматичния контрол на големите паркинги в Европа се осъществява контрол на превозните средства. „Опитваме се да приучваме нашите екипи да осъществяват тази практика. След 1 март това ще е едни от основните ни механизми. С автоматичното правоприлагане ще имаме заснети нарушения на пътя и ще можем да връчваме актовете на нарушителите и на паркинги“, каза още той.

„До голяма степен всички транзитно преминаващи превозни средства си плащат и са обхванати от тол системата. Вече сме с 10 млн. лв. над приходите от миналата година. Миналата година имахме 357 млн. лв., а днес системата днес отчете 365 млн. лв. Прирастът при събраните суми от транзитен трафик това лято показва повече от 15 млн. лв., които отчитаме допълнително“, посочи той. По думите му все още нарушителите са голям процент. „От 3000 проверени вчера 10% са нарушители, което е голям процент. Това води до събираемост на компенсаторни такси, които от началото на годината са над 7 млн. лв., които са събрани от тол контрола през терминалите в колите. От началото на годината ще достигнем, може би, над 30 млн. повече приходи в сравнение с миналата година“, допълни Асенов. Според него това е в резултат на по-добро правоприлагане и електронния характер на системата, която вече проявява своите качества.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща