ТЕЦ „Марица Изток 2“ почти не може да продава ток на свободния пазар

Централата стопява малко загубата си за полугодието до

Енергетика / България
3E news
2905
article picture alt description

За първото полугодие ТЕЦ „Марица Изток 2“ е реализирала приходи от оперативна дейност за 231,4 млн. лв. което е драстичен спад с 27% спрямо същия период на миналата година. Тогава приходите на дружеството са били за 316,6 млн. лв. Това става ясно от финансовия отчет на дружеството за полугодието.

 Най-много са намалели приходите от продажби на свободния пазар на ток. Те са се сринали до едва 12,4 млн. лв. при условие, че за същото полугодие на 2019 г. са били за 184,8 млн. лв. Всичко това се компенсира от приходите, които централата получава от НЕК. Те са се увеличили от 108,2 млн. лв. през 2019 г. на 209,5 млн. лв.

За полугодието ТЕЦ „Марица Изток 2“ е реализирала продажби на 1,69 млн. мвтч. електроенергия, като спадът в производството е с повече от 48% спрямо полугодието на 2019 г. Тогава са били произведени 3,28 млн. мвтч електроенергия. Намалението се дължи на силно намалените количества продажби на свободния пазар. Дружеството отчита и спад в приходите от продажби с 82,7 млн. лв., или 26,62% за полугодието.

За полугодието на 2020 г. държавната централа отчита загуба от 128,7 млн. лв., става ясно още от финансовия отчет на дружеството. Загубата е с 41,6 млн. лв. по-малка спрямо същия период на 2019 г., когато бяха отчетени рекордните 170,3 млн. лв. „минус“ за предприятието. От ТЕЦ-ът обясняват, че загубите продължават да се генерират основно от покупката на квоти вредни емисии. Оттам винаги са твърдели, че държавната ТЕЦ е в ситуация на неравностойно положение спрямо другите големи централи в комплекс „Марица Изток“, на които НЕК заплаща за разполагаемост. В същото време ТЕЦ „Марица Изток 2“ е единствената централа от трите в комплекса, за която държавата осигури безсрочна дерогация за работа.

Според данните на централата разходите за квотите за първото полугодие на годината са за 130,2 млн. лв. Отделно дружеството е превело 11,2 млн. лв. на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, а за цена за достъп до електропреносната мрежа са дадени 3,5 млн. лв. В настоящата ситуация дружеството продължава да разчита основно на БЕХ и държавата, за да може да продължи да изпълнява дейността си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща