Теменужка Петкова: Няма избран нов шеф на БЕХ

Процедурата за АЕЦ Белене се забавя заради ограниченията и кризата с коронавируса

Енергетика / България
3E news
4484
article picture alt description

Към момента не е избран нов изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Това обясни в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че щом бъде избран нов шеф, това ще бъде оповестено. От следващия месец влиза в сила Закон за публичните предприятия, според който би трябвало в БЕХ да бъде извършен конкурс при избора на нов директор. В сегашната ситуация обаче нямаме готовност за извършване на конкурс, надявам се в скоро време да разрешим този въпрос, заяви още министър Петкова.

Припомняме, че в последните дни в публичното пространство се спекулира, че новият шеф на БЕХ ще бъде специалистът Мартин Тафров. Петкова отрече тази информация да е факт към момента.

Тя обясни, че мотивите на Жаклен Коен, който преди няколко седмица напусна управата на холдинга, са изцяло лични. При първия си мандат в БЕХ с г-н Коен имаше проблем със скоростта на разплащане с двете американски централи и заради това имахме разногласие, коментира Петкова. Тя заяви, че той е добър експерт, който има голям опит в енергетиката и е бил в ръководството на АЕЦ „Козлодуй“.

По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене“ министърът уточни, че забавянето в процедурата е породено от усложнената ситуация с коронавирусната криза. Знаете, че през пролетта имаше сериозни ограничения за пътуване, включително и към страните, откъдето са кандидат-инвеститорите в проекта. Сега търсим възможност как да продължим напред с процедурата и да създадем условия, така че да се гарантира здравето на хората, обясни министър Петкова. В момента трябва да се осигури равнопоставен достъп на всички кандидати до информационната стая за АЕЦ „Белене“, припомни тя. Тази стая се намира в НЕК и всички компании трябва да имат едновременен достъп до документацията при равни условия.

Министър Петкова бе категорична, че няма отлагане на проекта „Белене“ с пет години, каквито обяснения се появиха в медии покрай представянето на представянето на проекта за нова енергийна стратегия. Именно по отношение на стратегията министър Петкова припомни, че на документа сега се прави оценка на въздействието  и чак когато тази оценка е готова ще бъде внесен от Министерски съвет за разглеждане от Народното събрание. В момента се извършва и екологична оценка на стратегията, добави Петкова.

Тя добави, че в стратегията към момента няма даден акцент върху даден проект или конкретна политика. Идея на правителството остава същата - въглищни централи да работят до 2030 г с хоризонт до 2050 г., защото това е основна базова мощност. Това може да бъде постигнато единствено при стриктно спазване на екологичното законодателство у нас.

„Не бих искала да поставям акцент върху дадена енергийна мощност. Стратегията има основа и тя са приоритетите на Европейския съюз. ЕС си постави амбициозната задача да е лидер в борбата с климатичните промени, Зелена сделка и в политиките на всяка държава трябва да са именно тези цели на общността“, обясни Петкова. Тя добави, че Европейската зелена сделка касае много икономически сектори, особено енергетиката и транспорта. „Политиката ни в тази европейска насока е, че България подкрепя дългосрочната визия на ЕС за нулеви емисии до 2050 г. Този преход обаче трябва да се извърши плавно, справедливо и според спецификите на всяка отделна държава“, категорична бе министър Петкова.

По отношение на природния газ министърът посочи, че за месец септември цената на горивото скочи с най-висок процент и затова МЕ направи проверка, за да се види дали правилно е приложена формулата от споразумението с "Булгаргаз". Всъщност се оказа, че всичко е изпълнено както трябва.

,,Ефектът за българското общество е ясен – ако не бяхме предоговорили формулата, по която се образува цената, за месец септември тя щеше да бъде 32 лева, а благодарение на това предоговоряне с "Булгаргаз" цената е 22 лева. От всичко това ние сме спестили 324 млн. лева на българските домакинства, така че българските граждани трябва да знаят, че предоговарянето на формулата е един безспорен успех'', обясни министър Петкова.

В момента Министерството на енергетиката и КЕВР извършват проверка в "Топлофикация-София" на база на Закона за енергетиката, отнасящ се за надплатените суми до март 2020 г. До края на октомври КЕВР трябва да излезе с доклад, който да предостави пред Народното събрание. Разбира се, освен в "Топлофикация", проверки се извършват и в дружествата за топлинно счетоводство. Но искам нещо друго да кажа и това е, че според мен проблемът с фактурите на "Топлофикация" е по-скоро комуникационен, т.е. в тях няма фактически грешки в определянето на цените, но нека все пак да изчакаме и доклада от проверката, коментира още министър Петкова.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща