Съдът реши: Операторът на енергийната система е длъжен да отговори на въпроси за „замръзналия“ през 2017-а студен резерв

Климат / Свят
Маринела Арабаджиева
617
article picture alt description

На крачка сме да разберем какви глоби са били наложени на топлоцентралите, които не проработиха през студената зима на 2017 г. Това се случи благодарение на  решение на Върховния административен съд по дело, водено от За Земята — достъп до правосъдие. Организацията в продължение на повече от две години се опитва да разбере дали отговорната институция, в лицето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), е взела нужните мерки, за да гарантира, че ситуацията няма да се повтори. След като министърът на енергетиката обяви, че нарушителите ще бъдат глобени, скандалът постепенно утихна. И така — над две години.  Припомняме, че като част от студения резерв топлоцентралите получават солидни плащания, за да са в изправност във всякакви непредвидени ситуации. За 2018 г. плащанията се равняват на 71,704 млн. лева.



“Това е сериозна победа, тъй като от една страна се препотвърждава, че дружествата в сферата на енергетиката са задължени да предоставят информация, а от друга страна се разширява кръгът на задължените да предоставят информация субекти, тъй като едно толкова значимо за живота в България дружество с публични функции е обявено за задължена институция по Закона за достъп до обществена информация.”, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация, които също се включиха в съдебната битка поради важността на делото.  

“Епопеята започна още през 2017 г. Поискахме информация от Електроенергийния системен оператор колко са глобите и на кого са наложени. Оттам отказаха да отговорят под предлог, че не попадат под регулацията на Закона за достъп до информацията.”, казва Меглена Антонова от “Грийнпийс” - България.

На теория плащанията за поддържане на резервни мощности, по-познати като студен резерв, са начинът да се гарантира, че в моментите на пиково потребление системата може да подсигури доставките на електричество. На практика тези плащания се превръщат в солиден доход за замърсяващите централи на въглища, свързани с Христо Ковачки, а отскоро и за ТЕЦ “Варна” на Ахмед Доган. За капак, когато имаме нужда от тях, те не са поддържани в изправност.

Обявената причина беше замръзване на въглищата в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“ и на водата, необходима за охлаждане на ТЕЦ „Русе“. А информацията кой и колко точно е глобен остана тайна. 

След като стана ясно, че ЕСО все пак дължи информация на обществото, остава големият въпрос — дали плащанията за студен резерв трябва да бъдат експлоатирани като гарант за облагодетелстването на мръсни производства и бизнесмени със съмнителна репутация? “За нас няма съмнение, че плащанията за студен резерв трябва да се преразгледат. Нуждата от тях е безспорна, но нямаме сигурни доказателства, че това е точният размер и точните централи. Всички трябва да си зададем въпроса дали не би трябвало бюджетът да се пренасочи и към възобновяемите производства, които в момента не могат да се включат в търговете за студен резерв.”, коментира Антонова. За съжаление да се държат хората в неведение е сигурен начин, че тази порочна практика ще продължи. Изчаквайки и бавейки своевременните отговори, институциите разчитат на късата памет на обществото, привлечено от следващия голям скандал. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща